Znanstvenici došli do zapanjujućih otkrića: Koronavirus može preživjeti na koži više od 9 sati

foto:pexels

Znanstvenici s japanskog sveučilišta Kyoto napravili su studiju u kojoj su testirali izdržljivost virusa SARS-CoV-2 i virusa influenza A (IAV) te dezinfekcijsku učinkovitost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa, prenosi Zimo.

Japanski su znanstvenici u studiji došli do spoznaje da se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), no značajan je podatak da novi koronavirus značajno duže može preživjeti na koži od IAV-a.

Otkrili su da SARS-CoV-2 virus na koži preživljava u prosjeku 9,04 sata, dok IAV na ljudskoj koži može preživjeti višestruko manje vremena, tek 1,82 sata u prosjeku. Studija je pokazala kako koronavirus tako može preživjeti i do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

Testirajući učinkovitost 80-postotnog etanola u neutraliziranju obaju virusa na ljudskoj koži, studija je pokazala da ih ta koncentracija etanola u potpunosti onesposobljava u svega 15 sekundi.


Zaključak japanskih znanstvenika jest taj da izdržljivost novog koronavirusa na ljudskoj koži povećava rizik prenošenja zaraze kontaktom te time i pojačava samu pandemiju. Stoga je higijena ruku izrazito važna u sprječavanju širenja zaraze.

Komentari