Štiti li nas vitamin D od koronavirusa i ima li ga uopće smisla uzimati? Evo što kaže znanost

foto:pexels

Kako se približava zima, skloni smo pribjeći dodatnoj “pomoći” u borbi protiv gripe i ostalih sezonskih bolesti, ponajprije kako bi prevenirali bolest.

Prema jednoj od hipoteza, povećanju broja zaraza zimi pogoduje to što ljudski obrambeni mehanizam zimi slabi zbog pada razina vitamina D budući da je za njegovo stvaranje važno izlaganje suncu.

Ima li smisla uzimati vitamin D kako bismo se zaštitili?

Znanstvenici smatraju da vitamin D aktivira urođeni imunosni sustav, dok je s druge strane, nedostatak vitamina D povezan s povećanim rizikom ili ozbiljnošću virusnih infekcija.


Prema provedenim istraživanjima uzimanje vitamina D kao suplementa blago smanjuje rizik i težinu akutnih infekcija respiratornog trakta. Pritom se pokazalo da je bolje konzumirati ga na redovnoj, dnevnoj bazi u manjim dozama nego tjedno u većim.

Suplemente vitamina D preporučuju HZJZ i WHO

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju uzimanje vitamina D kao dodatak prehrani u zimskim mjesecima.

“Rizične skupine u pandemiji covida-19 su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine u kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi. Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih čimbenika koji doprinose imunosnom odgovoru te je stoga održavanje optimalnog statusa vitamina D u krvi strategija koja potencijalno može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i bolesnika s komorbiditetima”, poručuje HZJZ (više na ovoj poveznici HZJZ-a).

Konzumiranjem vitamina D bitno je napomenuti kako isti nije nikakva garancija za spriječavanje zaraze, te kako i dalje vrijedi da je za sprječavanje širenja covida-19 ključno slijediti epidemiološke mjere.

Vratimo se još jednom na početak i napomenimo kako je za stvaranje vitamina D u ljudskom organizmu važno izlaganje suncu! Ne košta ništa, a svakako je lijepo provoditi vrijeme na svježem zraku, zar ne?

 

Komentari