Sezona gripe usred pandemije COVID-a: Evo kako možete zaštiti svoju djecu od manjeg zla i ojačati im imunitet!

Screenshot/ madeinmontenegro

Pandemija novog koronavirusa ne jenjava unatoč početku školske i vrtićke godine i početka jeseni. Ovo doba godine već tradicionalno znači početak sezone gripe, a prema znantvenicima moguće je istovremeno zaraziti se s oba virusa.

Ključ borbe protiv svih mikroba nalazi se u dobrom imunološkom odgovoru naših organizama, a isto vrijedi i za djecu. Na jačanju imuniteta potrebno je poraditi prije nego što sezona zaraznih bolesti nastupi, a idealno je dok je vrijeme još toplo. Nekoliko faktora igra presudnu ulogu u snazi imuniteta i dokazano vam može olakšati zarazu ili čak spriječiti razvoj bolesti.

Pravilna prehrana

Prehrana bogata vitaminima i mineralima ključ je zdravog i snažnog imuniteta. na vašem bi se jelovniku i inače, a pogotovo ususret jeseni, trebalo nalaziti čim više voća i povrća te cjelovitih žitarica. jedan od dobrih trikova kojim možete biti sigurni da jedete cijelu paletu nutrijenata jest da pazite da se na vašem dnevnom jelovniku nalazi cijela paleta duginih boja. Razne boje voća i povrća sadrže različite nutrijente koji su neophodni za normalnu funkciju imuniteta.

Kod djece je vrlo važno ograničiti unos šećera. Jednostavni šećeri poznati su neprijatelj imuniteta, a posebna opasnost ovdje postoji za djecu koja su veliki konzumenti slatkiša. Umjesto šećera uvedite im u prehranu proizvode poput meda ili drugih zdraviji alternativa. Dobra je ideja raditi domaće slatkiše i slastice s smanjenim udjelom šećera, a najbolji desert uvijek je voće


Dovoljno kretanja

Mnoge su studije potvrdile vezu između između dovoljno kretanja i snage imuniteta. Ako su vam djeca još premalena da ih upišete na neki sport, osigurajte im dovoljno trčanja i šetnje na svježem zraku.

Provodite vrijeme vani

Sunčeva svijetlost važna je za rad imuniteta zbog vitamina D koji se kroz nju apsorbira u kožu i dalje u bubrege. Osim sunca, djeci godi i svježi zrak.

U prehranu uvedite probiotike

Još jedan važan faktor za dobro funkcioniranje imuniteta je pravilna funkcija crijeva. Za nju je važna uravnotežena crijevna flora, a nju je najlakše postići konzumacijom probiotika. Posavjetujte se s liječnicima ili ljekarnicima oko probiotiaka u obliku dodataka prehrani za djecu, a za njihov maleni organizam dovoljne količine probiotika sadržavaju i fermentriani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira.

Naučite ih da piju dovoljno vode

Voda ima sposobnost čišćenja našeg organizma od različitih štetnih tvari koje se u njemu nakupljuju kroz dan. Pijenje dovoljnih količina vode pomoći se organizmu da se očisti i imunietu da ojača. Voda i biljni čajevi uvijek su bolji izbor tza vašu djecu od sokova prepunih šećera.

Naučite djecu higijeni

Jedna od najvažnijih stvari koju su i mnogi roditelji naučili tek za vrijeme pandemije jest važnost temeljitog pranja ruku. Pripremite kod kuće djecu na redovito pranje ruku. Objasnite im važnost redovite higijene, te osigurajte da steknu navike pravilnog kašljanja i kihanja.

Komentari