Redovito imate ‘koncert’ dok se vozite na posao? Nemojte prestati, evo i zašto

Screenshot / YouTube

Poznat vam je osjećaj kad se vozeći u autu čujete najdražu pjesmu i jednostavno svom glasu date oduška! Možda ste od onih koji se na posao ili s posla voze pjevajući pjesme uz najdraži album ili radijsku postaju, a ni ne znate koliko to dobro utječe na vaše zdravlje. Malo kome bi palo na pamet da je slušanje glazbe u vožnji dobro za zdravlje.

Glazba na organizam između ostalog utječe i tako povisi razinu antitijela koja nam jačaju imunitet i brane tijelo od raznih napada, a prema riječima psihoterapeutkinje iz Chicaga Kelley Kitley, pjevanje u vožnji ima pozitivan utjecaj i na naše mentalno zdravlje, što je i sama iskusila:

“Prije mi je svakodnevni ritual bio da si, kad dođem doma s posla, natočim čašu vina i uz nju malo odmorim – priča Kitley koja je, kaže, prestala piti alkohol, pa je taj ritual morala s nečim zamijeniti – a kako voli glazbu odlučila je da će svaki dan na povratku doma u autu pjevati uz drage joj hitove.

Od tad su joj, priča, vožnje doma s posla ugodnije, a vožnje s obitelji pretvorile su se u opuštajući umjesto stresni doživljaj. Ona zato tvrdi kako pjevanje može biti dobra alternativa za one koji su ‘previše nemirni’ za meditaciju i tome slične načine reguliranja stresa.


S njom se slaže i psihijatrijska savjetnica koja je pokrenula ‘Tech Talk’ terapiju Connie Omari, koja također svojim pacijentima preporučuje pjevanje za vrijeme vožnje, jer su i pjevanje i samo slušanje glazbe ‘oblici meditacije koji pomažu umiriti um’.

“Glazba vozačima dopušta da negativne misli zamijene s pozitivnijima, i to najviše zahvaljujući ritmovima koji na organizam djeluju smirujuće.

Budući da sama vožnja tijekom dužeg vremenskog razdoblja može imati negativne učinke (neka istraživanja kažu i da povećava rizik od depresije), Omari napominje da redovito pjevanje u vožnji može te probleme ublažiti.

“Većini ljudi je vožnja rutina, ali kad joj dodate glazbu, tijelo će početi proizvoditi hormone koji vam daju osjećaj kakav imate dok grlite voljenu osobu – kaže Omari.

Prema obiteljskoj terapeutkinji Katie Ziskind, glazba oslobađa i oksitocin, kemikaliju koja zovemo i ‘hormon ljubavi’, a koji se često izlučuje u početnoj fazi romantične veze. Oksitocin inače potiče i povjerenje, osjećaj stabilnosti, pa čak i opuštenost.

“Studije su pokazale da već i samo razmišljanje o omiljenim pjesmama oslobađa i serotonin, još jedan hormon zbog kojeg se dobro osjećamo i koji smanjuje anksioznost – rekla je Ziskind za Huffpost.

A prema dr. Kristen Fuller iz Centra za kliničko mentalno zdravlje u Kaliforniji, glazba potiče i dopamin, neurotransmiter koji je itekako potreban u stresnim situacijama koje se često događaju u vožnji, a koje nam stvaraju drugi, ‘bezobrazni’ vozači i višesatne kolone.

Dopamin pojačava i motivaciju – kaže Fuller, pa će smanjiti i nervozu u vožnji, što potencijalno smanjuje šansu prometnih nesreća.

Komentari