O OVOJ POSLJEDICI PANDEMIJE SVE SE VIŠE GOVORI! Dodatno narušava zdravlje, a stalno je prisutna i iscrpljujuća

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa ne utječe samo na fizičko zdravlje ljudi, već i na mentalno.

“Živjeti u anksioznosti je gore nego preležati koronu jer je to strah koji je ‘naporan i psihofizički iscrpljujuć’ te može prerasti u depresiju i suicid”, pojasnila je psihoterapeutkinja Snežana Anđelić.

Komentirajući utjecaj pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje građana, ona je za agenciju Beta rekla da je trenutno stanje, ne samo u Srbiji nego i u cijelom svijetu, “životna realnost” i da se na to svaki pojedinac treba “adaptirati”.

“Na trenutno stanje nitko od nas ne može utjecati, moramo reći sebi – ono što ne mogu promijeniti, s tim ću naučiti živjeti”, rekla je psihoterapeutkinja, piše N1.


Ocijenila je da pandemija različito utječe na ljude.

“Ako je netko već bio sklon zabrinutosti i prevelikim strahovima, reagirat će mnogo intenzivnije i burnije, i njega će anksioznost preplaviti, a spremniji će biti oni kod kojih postoji svijest da trebaju pronaći način da funkcioniraju u novonastaloj situaciji”, navela je Anđelić.

Dodala je da se o pandemiji ne smije govoriti kao o traumi jer je trauma stanje u kojem je čovjek direktno suočen sa smrću.

“O traumi mogu pričati samo oni koji su na respiratoru i koji su suočeni s trenutkom i pitanjem – hoću li preživjeti sutra, a svi ostali nisu traumatizirani. Oni su samo u stanju stresa“, rekla je ona.

Upitana hoće li cjepivo donijeti rješenje aktualnih problema, ona je rekla da neće biti velikih promjena jer živimo u svijetu u kojem će uvijek biti krize.

“Ništa novo se nije dogodilo od onoga što se događalo cijeli život, samo je razlika u tome što je sada u pitanju jedna globalna kriza, ali krize su sastavni dio života. Ova traje dugo i samim tim se to teže podnosi”, ocijenila je Snežana Anđelić.

Komentari