Novi znak zaraze? Liječnici diljem svijeta kod oboljelih od koronavirusa, primijetili su i ovaj simptom!

Pixabay

S obzirom na to da je Covid-19 još uvijek nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama.

Od kada se pojavila pandemija – kao glavni simptomi bolesti Covid-19 navode se kašalj, vrućica, kratkoća daha. Sa širenjem bolesti zapažen je cijeli niz drugih simptoma koji ne uključuju samo probleme sa respiratornim sustavom, već i kožne promjene, piše N1.

Kod bolesnika u cijelom svijetu zapažene su kožne promjename koje mogu biti povezane s Covidom-19: riječ je o oteklinama crvene ili crvenoljubičaste boje, osjetljivim, svrbljivim i žarećim, najčešće na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku. Izgledom podsjećaju na ozebline, piše Živim.hr, a nazvali su ih „Covid toes” (Covid nožni prsti).

„Takve su pojave na koži tipično povezane s hladnoćom i čudno ih je vidjeti u ovo doba u tolikoj mjeri. Dermatolozi misle da bi to mogao biti jedan od načina reakcije organizma na virus SARS-CoV-2”, izjavila je dr. Joanna Harp, američka dermatologinja sa Sveučilišta Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima.


S obzirom na to da je Covid-19 nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama, pa tako i o “Covid nožnim prstima”. Ipak, liječnici su uočili da većina onih koji dobiju takve promjene nisu teže oboljeli.

Komentari