Lakoćom otopite kilograme: Jedna žličica dnevno ovog začina učinit će čudo vašoj liniji

Kumin (indijski kim) ima jak i neobičan miris, premda se on gubi kad se pomiješa s hranom. Iako je miris jak, ukus je vrlo blag.

Odličan je u reguliranju rada probavnog trakta, kod reguliranja metabolizma i u sagorijevanju masnih naslaga.

Također, liječi nadutost, izbacuje višak vode i toksine iz organizma, smanjuje mučninu, a navodi se da je odličan i u liječenju dijabetesa i sprječavanju nastanka raka debelog crijeva. Kumin u sebi sadrži antioksidanse, vitamine A i C, ali i esencijalna ulja koja pogoduju organizmu.

Njegovu moć, kada je mršavljenje u pitanju, dokazale su razne studije i jedno sprovedeno istraživanje:


U teheranskom Medicinskom institutu znanstvenici su okupili dvije fokus grupe. Svaka se sastojala od 44 žene s viškom kilograma.

Tijekom tri mjeseca, obe grupe su se hranile po istoj shemi (1200 kalorija dnevno) s razlikom da su u svakodnevni jelovnik prve grupe uključili 1 kavenu žlicu kumina. Ovaj začin dodali su u nemasni jogurt ili u salate.

Rezultat je bio impresivan: žene iz prve grupe izgubile su u prosjeku 14% tjelesne masti više od žena iz druge grupe. Takav učinak objašnjava se time da kumin sadrži fitosterole koje posjeduju sposobnost smanjivanja razine kolesterola u krvi.

Za poboljšanje metabolizma unos sjemena kumina treba biti 1 kavena žlica dnevno. Dodajte ovaj začin u jela od jaja, mesa, sira, a takođe, u jogurt i salate.

Oprezno s voćem: Nije svaka banana dobra za vas! Pazite koje banane jedete od ove tri vrste

Komentari