Kako razlikovati alergiju od korone? Čak 250 tisuća Zagrepčana alergično je na ambroziju, provjerite peludnu prognozu i uz aplikaciju!

pixabay

Dr. Tatjana Radosavljević, pulmolog, izjavila je u Novom danu N1 televizije da analiza krvi na imunoglobulin E može dati jasnu razliku između osoba koje pate od alergija, i onih koje su inficirane od koronavirusa.

Ključna razlika između osobe koja je inficirana koronavirusom i one koja ima alergiju je povišena temperatura. Dok osobe koje su inficirane koronom imaju temperaturu, one s alergijom imaju hunjavicu i crvenilo.

“Doba je godine kada će svaki tren buknuti veoma velika polinacija ambrozije, koja je jedan od najjačih i najagresivnijih alergena. Veliki broj ljudi imaju problema s njom.

foto: Dr.Andrija Štampar

Simptomi alergije kao što su pečenje očiju, svrbež u ušima, kašalj, slijevanje sekreta niz grlo i kašalj nisu jedini. Tim simptomima se pridružuju i oni iz želuca i crijeva, odnosno proljev i bol u trbuhu”, upozorava Tatjana Radosavljević.


Ističe da pacijenti koji imaju alergiju, pogotovo na ambroziju, inače znaju patiti od toga, i da prije toga moraju početi s uzimanjem lijekova.

“Međutim, postoje i slučajevi kada se po prvi put može javiti alergija. Jedan od glavnih znakova možete vidjeti ako napravite krvnu analizu na imunoglobulin E. On je jako povišen kod osoba s alergijom, a uopće se ne mijenja kod osoba koje imaju Covid infekciju.

Nažalost, začepljen nos može dovesti do gubitka osjeta mirisa, ali ne i osjeta okusa. Prema tome, osobe koje zbog alergije izgube osjet mirisa, i to dolazi nakon začepljenog nosa, a kod osobe koja je inficirana covidom nastaje naglo”, upozorava Radosavljević.

Ona napominje da osobe koje imaju problem s ambrozijom, mogu lijekovima ublažiti svoje tegobe kod takvih problema.

“Naravno, savjetujem da bilo tko ne uzima lijekove bez konzultacije s liječnikom”, ističe Radosavljević.

“Nekih drastičnih razlika nema, i ja ne želim uplašiti nikoga, ali nije svaki začepljeni nos Covid infekcija, pogotovo ako vas svrbe uši, nepca i suze oči”, navodi ona i otkriva da bi se spriječilo prenošenje infekcije koronavirusa kod osoba koje pate od alergije, nošenje naočala za sunce može to spriječiti.

“Osobe koje pate od alergija, ako se dogodi da obole, spadaju u grupu rizičnih pacijenata, čiji oblici mogu biti teži nego što bi to bilo da nisu alergični”, isitče Radosavljević.

Ona savjetuje da osobe koje pate od alergija redovno uzimaju svoje lijekove, antihistaminike.

“Oni znaju da to treba raditi unaprijed, da bi spremno dočekali eksploziju polinacije ambrozije”, zaključuje ona.

Čak 250 tisuća Zagrepčana alergično je na ambroziju

Gradski ured za zdravstvo i ove godine provodi projekt “Zagreb bez ambrozije” s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne, korovne biljke.

Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra.

Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Zbog toga Grad Zagreb poziva građane, posebice one kojima ambrozija izaziva alergijske reakcije, da redovito prate alergijski semafor i bioprognozu na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i sukladno tome organiziraju.

Besplatno mogu preuzeti i mobilnu aplikaciju Peludna prognoza.

Obveza uklanjanja ambrozije je propisana Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, Gradskom Odlukom o komunalnom redu te Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina, naglašavaju iz Gadskog ureda za zdravstvo. Prijavu pojave ambrozije građani mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail [email protected] i na tel 01/6585-325.

Komentari