Šest čimbenika koji vode do sretnog i ispunjenog života, a neće vas koštati ni kune

FOTO. Pixabay

Cijeli svijet već godinu dana živi u stanju nesigurnosti, neizvjesnosti i straha, koje je nastupilo uslijed globalne pandemije. Zagrepčani su još i dodatno potreseni zbog razornog potresa koji ih je pogodio krajem ožujka ove godine, a brojni i dalje nemaju “krov nad glavom.”

U vremenu konstantnih briga i problema donosimo vam šest načina koji će vam pomoći da živite sretan i ispunjen život, čak i onda kada sve “urušava.”

1. Svaki dan odvoji vrijeme za sebe

Koliko god život bio ubrzan i težak, uvijek bismo trebali odvojiti vrijeme za brigu o sebi. Davanje prioriteta vlastitim potrebama nikada nije sebično jer bez svog zdravlja nemamo ništa drugo.


“Kako bismo maksimalno iskoristili vrijeme, trebamo pronaći nešto što nas obogaćuje i hrani nam dušu”, kaže dr. Petrides. “To može varirati od volontiranja do vrtlarenja ili planiranja sljedećeg odmora. To čak može biti briga o sebi na načine za koje inače nemamo vremena, što nam omogućuje da potvrdimo da smo sami sebi prioritet. Što god odabrali, trebamo se pobrinuti se da je to nešto u čemu smo strastveni i zbog čega se osjećamo dobro”, dodaje ona.

2. Nakon buđenja izbjegavaj provjeravanje poruka i vijesti na mobitelu

Većina nas čim otvori oči provjeri mobitel, poruke i vijesti, možda zato što mislimo da je to odgovorno, ali zapravo je štetno. Barem za naše mentalno zdravlje. To je zbog toga što “e-mailovi i poruke stvaraju osjećam da nešto moramo učiniti i mogu nas odvesti u određeno raspoloženje i prije nego je dan započeo”, kaže dr. Petrides. Dalje savjetuje da promijenimo jutarnje navike čak i ako nam je teško – tuširanje, meditacija i pospremanje mogu biti zamjena za gledanje u mobitel. 

Kada je posao u pitanju, Petrides predlaže da pričekamo “provjeru poruka do stvarnog početka radnog vremena”. Umjesto toga vrijeme trebamo iskoristiti za “male trenutke koji će nam pomoći da si olakšamo dan i imamo mirniji početak.”

3. Užitak treba biti prioritet, a ne popis s obvezama

“Većini, ako ne i svima nama, kao djeci je rečeno da se ne možemo zabavljati dok ne obavimo svoje zadatke/zadaću/posao. Iako je to dobra lekcija za naučiti, ako se ne modificira u odrasloj dobi, može pridonijeti lošem raspoloženju”, kaže dr. Petrides. “Važno je znati koje stvari moramo učiniti, koje ne želimo propustiti i uravnotežiti raspored u skladu s tim“, kaže dalje.

Ili radimo da bismo živjeli ili živimo da bismo radili. Sve je stvaranju ravnoteže koja nam odgovara, a pritom se možemo osjećati produktivno, a ne kao da ćemo pregorjeti.

4. Vrijeme provedeno u prirodi je jako važno

Vrijeme provedeno na otvorenom ili u prirodi, posebno tijekom pandemije, može osigurati vitamin D koji nam možda nedostaje u ovim nesigurnim vremenima. Ali ne radi se samo o izlasku i kretanju, Petrides kaže da bismo trebali razmisliti o skretanju s uobičajene rute i odlaziti negdje gdje nismo bili.

“Ljepota novoga je što smo potpuno uronjeni u to iskustvo, prisutni i bez prosuđivanja. Ovo može pomoći da se izgube stvari koje nam se inače motaju po umu. Dakle, što god učinimo da se izvučemo iz rutine, trebamo se pobrinuti da to činimo u potpunosti i da smo pažnju usmjerili na sadašnji trenutak”, kaže dalje.

5. Toksične odnose i iscrpljujuće aktivnosti drži dalje od sebe

Prijatelji, obitelj i značajni drugi ljudi uvijek bi nas trebali podizati i bodriti, a ne zadržavati ili vraćati nas korak unatrag.“Važno je povremeno procjenjivati ljude i situacije u svom životu”, kaže dr. Petrides. “Zdravi odnosi će nas energizirati i htjet ćemo imati te ljude oko sebe. Ako osjećamo strah kada razmišljamo o tome da trebamo biti s nekim ili ako se osjećamo prisiljeno, to je znak za procjenu veze.”

Dr. Petrides napominje da se ovo pravilo odnosi i na preuzete obveze. “Ako se ne osjećamo energično ili ako se želimo ‘izvući’ iz neke aktivnosti, možda je vrijeme da odemo.”

6. Kreativnost uvijek treba biti prisutna

“Veći dio dana koristimo našu analitičku stranu mozga za izvršavanje redovnih zadataka, ali uključivanje kreativnih aktivnosti u naše živote zapravo može potaknuti naše raspoloženje i dati nam osjećaj postignuća”, objašnjava dr. Petrides.

Čak i kada moramo učiniti nešto što nam je glupo i dosadno, možemo pronaći način da to učinimo uzbudljivim. To što je nešto dosadno daje nam priliku za kreativnost – uzeti nešto svakodnevno, potpuno ga preokrenuti  i napraviti nešto potpuno novo.

Komentari