Hodanje čuva zdravlje: Evo što se sve događa s vašim tijelom nakon samo 800 prehodanih metara više

Foto. Pexels

Često vrlo podcjenjena fizička aktivnost, obično hodanje, može učiti ogromne promjene za vaše zdravlje. Prohodate li dnevno samo 800 kilometara više nego što to obično činite, u vašem će se tijelu dogoditi značajne promjene, piše N1.

Hodanje vam čak može pomoći u mršavljenju. Prema jednom istraživaču koji je priučavao japanska sela, za zdravlje i dugovječnost kakvu postižu stanovnici tog otoka potrebno je prohodati oko 10,000 koraka svakog dana. Tada je to uglavnom sva fizička aktivnost koja vam je potrebna za dobro zdravlje!

Ako vam se ovo čini puno, ne brinite. Stručnjaci tvrde da je 1000 koraka dnevno vipe nego što napravite u uobičajenim rutinama dovoljno da se u vašem tijelu dogode pozitivne promjene. Ovo je ekvivalent svega 800 metara koji će vašem tijelu donjeti najmanje pet benefita.

Čuva zdravlje srca

Čim se više krećete, tim se vaše srce manje napreže kada ‘pumpa’ krv kroz vaše tijelo. Čak i mala fizička aktivnost poput hodanja značajno smanjuje rizike od srčanih bolesti. Kretanjem se smanjuju otkucaji srca pa ono počinje raditi u normalnijem ritmu.


Smanjuje rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog tlaka, što također uvelike doprinosi zdravlju krvožilnog sustava i, posljedično, mozga.

Regulira metabolizam i razine kolesterola

Da, hodanjem se zaista može smršaviti. Iako će to malo brže ići onima koji imaju veći višak kilograma, otprilike bi svi mogli nakon 10 tjedana vidjeti očite fizičke primjene na svome tijelu. Doduše, za učinkovito mršavljenje trebati ćete hodati puno više od 800 metara, no i ovo je dovoljno da popravite stanje kolesterola u krvi. iše kretanja potiče sagorijevanje kolesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile. Hodanje je odlično i za bolji rad metabolizma!

Smanjuje razine stresa

Šetnja je za mnoge najbolji način da razbistre glavu i smanje simptome stresa. Ovo ima i znanstvenu podlogu jer kretanjem tijelo proizvodi kemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa.

Odlično za lokomotirni sustav

Ovo je očita, ali nedovoljno naglašena prednost hodanja. Ono jača vaše kosti i smanjuje rizik od osteoporoze. Pri naporu se vaše kosti vipe naprežu i time jačaju, a uz to je odlično i za jačanje mišića te smanjenje grčeva u nogama.

Komentari