Danas je Svjetski dan kontracepcije, a prije 60 godina u prodaju je puštena pilula koja je promijenila život

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Prije gotovo šest desetljeća prva kontracepcijska pilula omogućila je ženama kontrolu nad vlastitim tijelom na ranije nezamislivoj razini. Trudnoća se po prvi put mogla spriječiti uz pomoć hormonskog pripravka – Anovlar, proizvođača Schering, današnje kompanije Bayer. Ova revolucionarna metoda koja danas omogućuje kontrolirano planiranje obitelji postala je prekretnica društva i ključni pokretač emancipacije žena. UN procjenjuje da danas 151 milijun žena širom svijeta u dobi između 15 i 49 godina koristi pilulu kao svoju izabranu metodu kontracepcije.

Cilj pilile je omogućiti ženama da preuzmu kontrolu nad planiranjem svojih života, te pružiti podršku liječnicima u ispunjavanju širokih osobnih potreba njihovih pacijentica. Ovisno o potrebi, danas postoje različiti pristupi pa su tako na raspolaganju oralni kontraceptivi koji sadrže različite progestine, proizvode s niskim razinama hormona i kontraceptivi koji nisu na bazi na bazi etinilestradiola. Također, postoje i proizvodi koji nude različite režime doziranja i metode kao što su implantati, injekcije i intrauterini sustavi (IUS), kao što je npr. “hormonska spirala”.

Tijekom mnogih desetljeća, Bayer se posvetio pružanju pouzdanog planiranja obitelji ženama diljem svijeta i na taj način smanjio broj neplaniranih trudnoća. Dio ovog pristupa uključuje i obrazovanje o kontracepcijskim metodama i principima. Tvrtka je uključena u brojne edukativne inicijative s ciljem pružanja informacija potrošačima, uključujući Svjetski dan kontracepcije i kampanju “Tvoj život” („Your Life“). Kampanja “Tvoj život” namijenjena je osobama od 13 do 25 godina života i ima podršku neprofitnih organizacija. Također je dio aktivnosti navedenih u UN pokretu “Svaka žena svako dijete” (eng. Every Woman Every Child, EWEC). Zajedno sa svojim partnerima, Bayer je pokrenuo godišnje obilježavanje Svjetskog dana kontracepcije, koji se širom svijeta obilježava 26. rujna svake godine.


Skupljala rabljene kondome pa ih prala i preprodavala. I to stotine tisuća!

Komentari