U NEDJELJU PREOKRET? Evo kakvi nas uvjeti na cestama očekuju za vikend i na što posebno trebate obratiti pozornost u prometu

FOTO: Ivan Klindić/ Ilustracija

Početkom vikenda očekuje nas nastavak južine, kao i mjestimična kiša, te naoblaka. Već u nedjelju će doći do pada temperature, a zbog navedenih uvjeta kolnik može biti vlažan i sklizak na što vozači svakako trebaju obratiti pozornost, te prilagoditi brzinu uvjetima. Potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze. Zbog takvih uvjeta, policija upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Podsjećamo, korištenje zimske opreme obavezno je sve do 15. travnja u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske..

Vidljivost pješaka i biciklista

U ovo doba godine, noćni uvjeti vožnje započinju ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim istovremeno, u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama je još uvijek dosta pješaka i biciklista. Zbog navedenog, policija upozorava vozače kao i pješake, te bicikliste da poštuju pravila sigurnosti prometa.


Pri tome je izričito važno da vozači budu maksimalno koncentrirani na promet, te da ne koriste mobitel tijekom vožnje, poštuju ograničenja brzine i voze na dovoljnom razmaku. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Prometne nesreće

Iz policije ističu da je jedan od glavnih razloga stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, policija poseban apel upućuje roditeljima tih osoba, odnosno da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.  Pored navedenog, policija ističe da će imati nultu stopu tolerancije na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

Također, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Komentari