Stižu nam debeli minusi! Polarna oluja koja je zabijelila Madrid približava se Balkanu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovih dana svjedočimo nikad većoj količini snijega u Madridu u Španjolskoj. Snijega ima preko pola metra, a u nekim dijelovima te zemlje temperatura pada i ispod -30 Celzijevih stupnjeva. Ovakva oluja zadesila ih je prvi put nakon 50 godina, a posljedica je Filomene.

Ova polarna oluja, već je zahvatila istok Balkana, a uskoro će ju osjetiti Srbija, Grčka i Turska. Pošteđena nije ni Hrvatska, pa će jedan ogranak oluje zahvatiti i našu zemlju, piše 24 sata.

DHZM izdao upozorenje:

Ovih dana nas očekuju hladna jutra i do -5, posebice u gorju. Kako tjedan odmiče očekuju nas sve niže temperature i to debelo ispod ništice. Do kraja tjedna možda i do -11°C u nizinama, i do -15 °C u gorju.

Slijedom navedenog na snazi upozorenje DHMZ-a na val hladnoće, već danas za područje Zagreba i Karlovca, dok bi u četvrtak uz Zagrepčane i Karlovčane na oprezu trebali biti i stanovnici Knina i Rijeke.


Toplo se obucite i nemojte predugo boraviti na otvorenom:

Slojevito se odijevajte, jer hladni val baš kao i toplinski može djelovati na zdravlje. Topla odjeća u narednim danima sačuvat će vas od ozeblina, ali i prehlade, stoga nigdje bez šala i rukavica. Imajte na umu da se 30 posto topline gubi iz područja glave, stoga svakako obratite pozornost da zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), a u slučaju snijega nosite odjeću koja ne propušta. Odjeća vam ne smije biti preuska, te izbjegavajte neudobnu obuću poput visokih potpetica kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

Temperature su najniže u jutarnjim i noćnim satima, te biste trebali izbjegavati boravak na otvorenom u to vrijeme. Također, starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na dodatnom oprezu jer hladnoća donosi pogoršanje stanja.

Komentari