POLICIJA NAJAVILA POJAČANE PROVJERE: Pogoršanje vremena ovog vikenda bi na cesti moglo stvoriti nepogodne uvjete

Ilustracija, Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Prilike na cesti bi ovog vikenda za mnoge mogle biti nepogodne, zato budite pažljivi, kao i uvijek. U unutrašnjosti u petak oblačno sa susnježicom i snijegom uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. U subotu doći će do prolaznog smirivanja vremena, pa će u većini predjela biti barem djelomice sunčano, a snijeg će još ujutro padati samo u gorskim predjelima. U nedjelju dolazi novo pogoršanje u mnogim predjelima sa snijegom. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. 

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Također, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula je vozačica osobnog automobila te biciklist. Tijekom 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2% manje u odnosu na godinu prije (tijekom 2019. godine u prometnim nesrećama poginulo je 297 osoba).


Jedan od glavnih razloga smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama jest upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, policija poseban apel upućuje roditeljima takvih osoba, odnosno da ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom mladim osobama koje nisu položile vozački ispit.

Također, mole da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i drugo.

Komentari