OVO NISMO OČEKIVALI: Objavljena velika prognoza za ljeto, evo na koliko će se stupnjeva grijati Hrvatska

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Promjenjivo proljeće pomalo nas tjera da se zapitamo hoće li i ljeto biti takvo. Svjetski meteoservis AccuWeather objavio je veliku prognozu za godišnje doba koje je pred nama.

Sudeći po prognozi, bit će neobično promjenjivo. Od vrućina, do manjka oborina, pa sve do niskih temperatura u dijelovima kontinenta. Ovo svakako nije dobra vijest za poljoprivrednike. Kako je zima trajala duže nego inače, kulture koje su inače otporne na sušu, mogle bi imate ozbiljne probleme.

Vruće će u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i Italiji

Vruć zrak širit će se iz sjeverne Afrike prema sjevernoj i južnoj Europi, pa će itekako biti toplo u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije. S druge strane, Ujedinjeno kraljevstvo i Irska će morati malo pričekati uobičajene ljetne temperature, a bit će i pljuskova.


Također, nad najsjevernijim dijelovima kontinenta zadržat će se ispodprosječne temperature, ali i dulja kišna razdoblja. Bit će vrlo nestabilno tijekom kolovoza, a temperatura neće rasti iznad 23 Celzijeva stupnja.

I ove godine, vrućina će dolaziti u valovima

Na području srednje Europe i Balkana, očekuju se prosječne lipanjske temperature od 19 do 21 stupnja, a u srpnju do 25 stupnjeva. U kolovozu, tvrde, temperature će padati do 21 Celzijev stupanj.

Vrućina će se širiti iz Španjolske i Italije, a potom će između ostalog, zahvatiti i područje balkanskih zemalja. Mogućnost olujnih nevremena i grmljavine meteorolozi ne odbacuju, ali neće biti dugotrajne.

Toplije vrijeme neće biti podjednako raspoređeno na svim područjima kontinenta, što se i rijetko događa, a vrućina će kao i prošle godine dolaziti u valovima.

Komentari