Ovim događajem počela je klaonica u povijesti upamćena kao Drugi svjetski rat

Wikipedia

Prvog rujna 1939. godine nacistička Njemačka napala je Poljsku čime je počeo Drugi svjetski rat, krvavi sukob u kojem će deseci milijuna ljudi izgubiti život. Hitler se već duže vrijeme spremao za rat godinama provocirajući Europu sve većim teritorijalnim zahtjevima. Nakon što si je osigurao privremeni savez s SSSR-om (pakt Ribbentropp-Molotov) odlučio je pokrenuti njemački ratni stroj.

Kao izgovor za napad poslužila je Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora.

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovijedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss.Njemačke jedinice u Poljsku su ušle u 4 sata i 15 minuta, a već za mjesec dana Poljska je kapitulirala nemoćna pred nacističkim munjevitim ratom (njem.Blitzkrieg).

U povodu 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obratio se izjavom:


Na današnji dan prije točno 80 godina napadom III. Reicha i Hitlerovog Wehrmachta na Poljsku započeo je II. svjetski rat, najstrašniji od svih ratova u povijesti ljudske civilizacije.

U tom su krvavom i tragičnom ratu kao i mnogi građani diljem Europe i svijeta i stanovnici Zagreba silno propatili te podnijeli teške i brojne žrtve.

Držim svojom obvezom kao gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske, Zagreba, podsjetiti našu javnost na važnost današnjeg datuma u našoj nacionalnoj i europskoj povijesti te na značenje ovog događaja u sveukupnoj povijesti čovječanstva.

Zajedno s mojim suradnicima okupljenima danas na Mirogoju došli smo se pokloniti svim žrtvama II. svjetskog rata.

Izražavamo svoju solidarnost s zemljom koja je prva bila žrtva imperijalnih interesa Hitlerove Njemačke i Staljinovog SSSR-a prijateljskom Poljskom te osobito žrtvama Holokausta koji je nad europskim i hrvatskim Židovima najstrašnija epizoda našeg kontinenta.

Prošlost Europe, naše domovine i Zagreba  ne zaboravljamo svjesni kako poštovanje žrtvama najbolje i primjereno izražavamo brigom za budućnost našeg grada za njegov sveukupni napredak i svakodnevnim trudom za boljitak njegovih današnjih i budućih stanovnika.

Komentari