OPREZ, POVUČEN NIZ PROIZVODA! U Hrvatskoj se prodavao kontaminirani sezam

FOTO: Pixabay

U Hrvatskoj je s tržišta povučen niz proizvoda od sezama. Kontaminirani sezam uvezen je iz Indije i sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid.

Sporni pesticid uzbunio je zemlje Europske unije i trenutno se povlači s tržišta. Prijavljene su razine etilen oksida čak tisuću puta više od dopuštenih. Europska uredba propisuje razinu od 0.05 miligrama po kilogramu. Etilen oksid nije odobren za uporabu za zaštitu bilja u EU, a karakteriziran je kao karcinogena i toksična tvar.

U Hrvatskoj se najviše sličnih objava za potrošače u prošloj godini odnosilo upravo na etilen oksid. Na problem s njim najprije je upozorila Belgija, nakon čega su sporni proizvodi vraćeni distributerima. EU je obvezala uvoznike na dodatnu analizu prilikom uvoza. Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje omogućava brzu komunikaciju između zemalja prilikom pojave sličnih slučajeva, a djeluje već 40 godina.

Etilen oksid je bezbojan, zapaljiv plin koji sa zrakom stvara eksplozivnu smjesu. Koristi se kao pesticid za namirnice i tekstil te pri sterilizaciji kirurških instrumenata. Pri količinama većim od dopuštenih može izazvati kronične bolesti.


Komentari