HOĆEMO LI KONAČNO DOČEKATI BIJELI BOŽIĆ? Zoran Vakula otkriva kada ćemo se grudati i snjegoviće graditi

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Pitanjem svih pitanja, hoćemo li ove godine imati bijeli Božić, “pozabavio” se HRT-ov meterolog Zoran Vakula.

Kako prognozira, u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga nastavlja se djelovanje anticiklone, uz povremene dotoke malo vlažnijega zraka nad sjeverne hrvatske krajeve.

Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost za dolazak ciklone – zbog razmjerno česte pojave u ovo doba godine odavno poznate kao “božićne” – a s njom i zamjetnijeg pada tlaka, jačanja južine, oborine česte i ponegdje opet obilne, najprije posvuda kiše, zatim i snijega barem u gorju.

No, budući da je rasap mogućih rješenja još prilično velik i uzastopni prognostički izračuni poslije srijede daju jako različite rezultate – nije znanstveno opravdano već sada govoriti o vremenu tijekom božićnih blagdana, pogotovo ne u terminima “bit će”, “sigurno” i sl, kaže Vakula.


A vikend?

Idućih dana u unutrašnjosti bez veće promjene – i dalje većinom tmurno, oblačno i maglovito, ponegdje sa slabom kišom ili rosuljom. Sunčana razdoblja većinom u višem gorju. Vjetar uglavnom slab. Temperatura zraka bez znatnije promjene, i dalje većinom malo viša od prosjeka, prenosi HRT.

 

Komentari