‘Zašto u Zagrebu nisu spuštene zastave na pola koplja, za ove zgrade to je obveza?’

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U cijeloj Hrvatskoj danas je Dan žalosti za sve stradale u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito tako da emitiraju programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Vlada je odluku o proglašenju Dana žalosti donijela na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresa u kojem je poginulo sedam ljudi.


Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek zapitao se zašto u Gradu Zagrebu ispred institucija i važnih državnih spomenika te zastave nisu spuštene na pola koplja.

“Zašto na Dan žalosti ispred institucija i najvažnijih državnih spomenika zastave nisu spuštene na pola koplja? Za zgrade državnih i institucija lokalne samoupravu je to obveza”, napisao je na Twitteru.

Komentari