ZAPALILI SVIJEĆE ZA SVE ŽRTVE ZAKONA O OBNOVI: SOS Zagreb obilježio godišnjicu potresa, ’Pogledaj ovamo Ursula, sve je u redu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SOS Zagreb, udruga građana koji, kako im stoji i na službenoj stranici, žele brzu, kvalitetnu i poštenu obnovu grada, povratak života i sigurnosti, na obljetnicu od razornog potresa, u Đorđićevoj ulici gdje je prije 365 dana nažalost stradala 15-godišnja djevojčica, ujedno i jedina žrtva potresa, upalili su svijeće.

Osnivači udruge okupili su se u 06:24 sati, na točan sat prošlogodišnjeg potresa, na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice, ispred, kako tvrde “zgrade simbola zagrebačkog potresa”.

Razvili su veliki transparent crvene naljepnice statičara koja označava “neuporabljiv objekt” pa istaknuli kako svijeće pale za sve žrtve Zakona o obnovi.

Podsjetimo, ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, otkrio je kako je predano 5493 zahtjeva za obnovu, ali da nijedna odluka od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije pristigla u Fond. S druge strane, ministar graditeljstva, Darko Horvat, gostujući u Dnevniku Nove TV istaknuo je kako je potpisao 88 odluka, a još 50 potpisat će danas. Što se tiče kašnjenja, govori kako sve ide po planu jer procedure se moraju poštivati.


Udruga građana pozvala je građane da tijekom dana svrate do Đorđićeve te i sami zapale “svijeće u znak nezadovoljstva, nesigurnosti, osjećaja napuštenosti i zanemarivanja od strane grada i države”, zaključili su.

Osim svijeća i transparenta, okupljeni su donijeli i prigodne poruke: “Još jedan blagdan izvan svog doma…Koliko još?”, “Pogledaj ovamo Ursula, sve je u redu (Schau mal Ursula. Alles gut)”.

Komentari