Zagrebačke fontane zasvijetlile povodom Dana narcisa, organizatori poslali važnu poruku

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povodom 25. Dana narcisa zasvijetlile su zagrebačke fontane te znakovitom porukom upozorile na važnost prevencije raka dojke, od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli više od 2800 žena.

Dan narcisa simbolizira borbu protiv raka dojke. Renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutačnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova bolest, ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

“Prema posljednjim podacima iz 2018., u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke, dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno drži iznad 2700, smrtnost pada. Od 2016. do 2019. smrtnost je pala oko 25 posto”, istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Početkom ožujka počeo je njegov sedmi ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.


“Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto žena što je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave”, izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a Andrea Šupe Parun.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije u programu ovogodišnjeg Dana narcisa neće biti javnog okupljanja, već će se održati online konferencija vodećih domaćih liječnika. Tako će na potpuno siguran način građani iz prve ruke moći saznati sve o prevenciji, ali i mogućnostima liječenja raka dojke.

Konferenciju se u subotu, 27. ožujka, od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr.

Komentari