ZAGREB LIJEČI RANE: Evo kako su danas neke od najoštećenijih zgrada u potresu

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Tek je jučer krenulo uklanjanje potresom oštećene konstrukcije na vrhu zgrade u Vukovarskoj. No daleko je to od kraja briga Zagrepčana za sigurnost u gradu. Neke važne zgrade još su uvijek daleko od potpune obnove.

U potresu u ožujku teško je nastradao Muzej za umjetnost i obrt. Osim same zgrade, oštećenja su pretrpjele neke restauratorske radionice i elementi stalnog postava. Krovište je također djelomično urušeno u potresu. Ipak, nakon potresa su se uspjeli brzo vratiti na noge, a nakon potresa u Petrinji nemaju značajnijih oštećenja.

“Statičari su nas dvaput pregledali i sve je, srećom, u redu. Mislim da je ovih 6,2 po Richteru nanio više psihičke štete nego fizičke. Nakon Nove godine sve smo očistili i maknuli potencijalno opasne stvari poput temelja dimnjaka, dio svoda, pregradnih zidova…”, rekao je ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović za Večernji list.


Osnovna škola Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici nije u tako dobrom stanju. Nakon crvene naljepnice u ožujku učenici se još uvijek nisu vratili u njezine klupe. Trenutno je u procesu sanacije, a potres u središnjoj Hrvatskoj nije izazvao dodatna oštećenja.

Bazilika Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj je u potresu pretrpjela znatno oštećenje svoda koje više nije moguće sanirati. Ipak, crkva je u procesu obnove, a vjernici još neko vrijeme neće moći sjesti u njezine klupe.

“U novom potresu srušio se manji dio stropa prema svetištu. Predviđeno je novim projektom obnove da se svakako sruši cijeli strop sve do ulaza u svetište, odnosno do apside jer je pun pukotina i nije ga više, nažalost, moguće sanirati”, rekao je rektor bazilike Ivan Matić.

Zgrada u Đorđićevoj ulici poznata po muralu školjke postala je jedan od simbola potresa. Zgrada nije za stanovanje, a predstavlja opasnost i za pješake pa je ograđena trakom. Znatni popravci, poput ponovne izgradnje dimnjaka i popravka krova bit će nužni da bi se zgrada obnovila.

Foto: Ana Korenić

“Uvidom u bazu podataka utvrđeno je da su je pregledali stručnjaci za brzu procjenu oštećenja te je utvrđeno da je zgrada privremeno neuporabljiva, odnosno da je potreban detaljan pregled. Sve potrebne radnje na sanaciji, u što se ubraja gradnja i popravak dimnjaka, zabatnih zidova, krovova i slično, odnosno uklanjanje opasnih dijelova građevine poduzimaju vlasnici objekta, osim u slučaju donošenja posebnog zakona”, poručuju iz Grada.

Komentari