(VIDEO+FOTO) Tako Zagrepčani uživaju: Skupili se u centru, uz ulične svirače proveli su slobodnu subotu

Foto: Zagreb.info

Danas su ulice metropole bile pune ljudi. Čini se kako su Zagrepčani odlučili Praznik rada koji je ove godine pao na subotu iskoristiti u druženju s najdražima, na otvorenom. Na Trgu je bilo veselo, okupljeni su slušali mlade ulične svirače koji su bili pravi melem za uši.

Dolac, trbuh našeg grada, nije radio, a prizor koji se rijetko viđa, kad na Dolcu nema ni ‘žive duše’, malo je šokantan, zato jedva čekamo već sutra da nas opet oduševi bojama i mirisima.

Inače, međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu davnog 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a njih osmero je osuđeno na smrt.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

U Hrvatskoj prema Zakonu o blag­danima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj izglasanom u Saboru u travnju 1996. godine, službeni naziv ovoga praznika bio je Blagdan rada. Tako je ostalo do 2. studenoga 2001. godine, kada je izmjenama i dopunama spomenutoga zakona službeni naziv postao Praznik rada.


Prema Jezičnom savjetniku Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u hrvatskom standardnom jeziku imenice blagdan i praznik nemaju isto značenje. Imenicom blagdan označava se dan posvećen vjerskomu događaju, a imenicom praznik označuje se dan kojim se obilježava događaj važan za zajednicu ili međunarodni dan posvećen čemu. Tako je 1. svibnja neradni praznik u Hrvatskoj.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Komentari