(VIDEO) Zmije se bude iz zimskog sna: Poznati zmijar Neven otkriva gdje u Zagrebu možete naići na poskoka

Screenshot

Što dani postaju topliji, sve više boravimo u prirodi. No, s proljećem se bude i zmije pa ni s njima nije isključen susret. Treba li ih se bojati i kako se ponašati ako nabasamo na zmiju otkrio nam je poznati hrvatski zmijar Neven Vrbanić koji u Zagrebu živi s više od 130 zmija te nekoliko gmazova, pasa i mačaka pa čak i s aligatorom.

“Ako se zaputite u prirodu, pripazite – u proljeće zmije iz skrovišta kreću u potragu za partnerom i hranom. Doživite li s njima bliski susret, ne treba paničariti”, objašnjava nam zagrebački zmijar Neven Vrbanić. Treba ih, kaže, polako zaobići i ne uznemiravati jer one ne napadaju prve.

U proljeće postaju aktivnije zato što se bude iz zimskog sna, iz hibernacije, to je doba kad se pare, mužjaci traže ženke puno više gmižu i onda naravno puno češće mi srećemo zmije. Ipak Neven upozorava gdje biste u Zagrebu mogli susresti poskoka – najotrovniju vrstu zmije u Europi. Iako je on ‘mala beba’ za ostale svjetske otrovnice uz riđovku i planinskog žutokruga jedna je od tri vrste otrovnica u Hrvatskoj.

Poskoke u Zagrebu možemo pronaći u podsljemenskoj zoni, na Sljemenu, oko Maksimira i Cmroka, uglavnom na cijelom potezu do Dubravkinog puta. Ima ih i oko Jabukovca, Bundeka i Jaruna, dakle u dijelovima grada u kojemu se nalaze šume ili veći parkovi.


“Ako Vam se zmija nađe na putu možete je pošpricati vodom ili uplašiti udarcima nogom i pustiti da otiđe, ali ipak u Zagrebu je prava rijetkost nabasati na poskoka, skoro pa i nikakva”, govori nam.

Pojašnjava kako se poskok rijetko brani ugrizom te radije bježi, no kada napada vrlo je brz. U slučaju ugriza, zmiju se ne smije hvatati ili pokušati usmrtiti jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi.

“90 posto slučaja što ja znam poskoci su ljude ugrizli za ruku, prste, a vrlo rijetko za nogu.  To se može dogoditi jedino ako netko baš naglo iznenadi zmiju i stane na nju pa ga ugrize”, tumači nam Neven.

Inače, zmije su zaštićene životinje, ne smije ih se ubijati, a ako Vam se nađu ispred praga Neven poručuje da zovete Dumovec.

Otkriva nam i kako Zagrepčanin priznaje da su mlađi uzrasti sve više zainteresirani za zmije.

“Moju pokojnu baku bi bilo nemoguće uvjeriti da su zmije dobre, ali zato te klince koji sad odrastaju vjerojatno imaju drugačiji stav prema gmazovima pa tako i prema zmijama”, prisjeća se.

Poželite li umjesto psa i mačke baš zmiju imati kao kućnog ljubimca znajte da se za njih brinuti vrlo lako.

“Zmije su manje zahtjevne nego psi recimo, ne trebaju se šetati, ali treba se brinuti. Pitoni možda jedu jednom u dva tjedna”, napominje zmijar koji od 2013. godine svojim izložbama želi ljudima približiti svijet zmija. Pokušava prenijeti svoju fasciniranost, a želi i srušiti predrasude te pomoći ljudima da pobijede strah od zmija. Već 40 godina one su njegove prijateljice.

“Volim od malena zmije i volim mijenjati taj nekakav stav ljudski da su to neka zla bića jer stvarno nisu one su užasno nježne i krhke. Također, jako me smiruju. Za mene su one mistificirana bića. Recimo ne razumijem taj nekakav strah prema zmijama ja mislim da je to iracionalan strah, da je to strah koji nije urođen”, govori nam.

Koliko je Neven zaljubljenik u životinje dokazuje činjenica da u stanu u Zagrebu drži i nekoliko mačaka, pasa, ribica, gmazova pa čak ima i aligatora, a s godinama tko zna što će se još moći pronaći u domu ovog ljubitelja zmija.

Komentari