(VIDEO) U PUNOM JEKU! Evo kako napreduju radovi na spomeniku za žrtve holokausta u blizini Glavnog kolodvora

Foto: Zagreb.info

U neposrednoj blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora radovi su već neko vrijeme u punom jeku. Naime, gradi se Spomenik žrtvama Holokausta, a trebao bi biti dovršen ovoga travnja u spomen na deportirane i ubijene Židove te na ostale žrtve Nezavisne države Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Autor spomenika akademski kipar Dalibor Stošić istaknuo je kako će spomenik biti izrađen od čelika i predstavljat će kofere, sastojat će se od 220 paralelnih redova kubusa u kompoziciji dugačkoj desetak metara koja će biti visoka sedam i široka preko dva metra.

Krešimir Rogina, autor uređenja okoliša, istaknuo je kako njegovo rješenje prati Stošićev spomenik te kako će i dalje biti ostavljena mogućnost parkiranja vozila pred glavnom zagrebačkom poštom.

Spomenik će biti ukomponiran sa najstarijom parnom lokomotivom Hrvatske željeznice koja je kao eksponat izložena uz tračnice vlakova koji stižu na Glavni kolodvor Zagreb.


Službeno otvorenje spomenika predviđeno je za 22. travnja 2021. godine, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i na dan proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Spomenik sastavljen od kofera

Spomenik je oblikovno koncipiran kao zid od kofera koji stvara i snažnu asocijativnu vezu sa “Zidom plača” u Jeruzalemu.

“Prije deportacije, Židovima je rečeno da se spakiraju i sa sobom ponesu samo najnužnije stvari. Progon iz svojih domova žrtvama je nudio barem utjehu da sa sobom mogu ponijeti ono najdragocjenije. Redukcija prtljage svela je čitav dotadašnji život čovjeka na jedan kofer. Po dolasku na kolodvor, nacisti su im naredili da ih ostave, s obećanjem da će im biti poslani, a zarobljenici su im u nadi vjerovali”.

Ističe se kako je ideja spomenika s oko tri stotine kofera na zagrebačkom Glavnom kolodvoru kao mjesta odlazaka i dolazaka esencija prisutne odsutnosti i metafora otetih života. Jedan od koraka u procesu oduzimanja humanosti statusa bio je oduzimanje osobnih stvari, dragocjenosti i uspomena. Koferi su spomen njihovoj oduzetoj ljudskosti.

Spomenik će činiti monolitna, horizontalna, tamno siva betonska ploha dimenzija 12 x 24 metara (oko 300 četvornih metara), debljine 35 centimetara, izdignuta 5 centimetra iznad hodne plohe.

U beton će biti utisnuto mnoštvo Davidovih zvijezda, nepravilno u svim smjerovima, jedna preko druge. Postament, iako monumentalnih dimenzija, omogućit će sjedenje duž svog ruba što cijeli sklop čini integralnim dijelom urbanosti lokacije. Predviđeno je krajobrazno uređenje bez potrebe za dodatnom urbanom opremom, te dodatna rasvjeta za Spomenik.

Komentari