(VIDEO) Gašenjem rasvjete katedrale, Zagreb podržao inicijativu ‘Sat za planet Zemlju’

Foto: Zagreb.info

Ove subote 27. ožujka brojni gradovi pridružili su se vrijednoj inicijativi Sat za planet zemlju u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF. Na 60 minuta ugasile su se javne i dekorativne rasvjete s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama.

“Ovo je već druga godina da Sat za planet Zemlju, akciju zbog koje su milijuni plesali i slavili na ulicama i trgovima diljem svijeta, obilježavamo virtualno, kako nam omogućuju okolnosti zbog pandemije COVID-19. To je jasan podsjetnik na činjenicu da se klimatske promjene ne događaju nekom drugom, negdje daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovdje”, istaknula je u priopćenju izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Dodaju da su ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Smatraju da klimatske promjene jasno govore da, unatoč brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno ovisimo o prirodi.

“Moramo očuvati najmanje 30 posto Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5 Celzijev stupanj”, poručuje Kalauz.


Sat za planet Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Unatoč teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.

Velik broj hrvatskih gradova pridružuje se ovoj inicijativi. Tako je u Rijeci na jedan sat bila isključena rasvjeta na više lokacija u središtu grada – na Trgu 128. brigade, na stepenicama Hotela Bonavia (stube Crvenog križa) te na Trgu Republike Hrvatske. Ugasio se i reflektor na Trgu Riječke rezolucije i te rasvjeta na zgradi Grada Rijeke na Korzu. Već tradicionalno isključila se i rasvjeta katedrale u Zagrebu, kao i dekorativna rasvjeta na južnom pročelju Dioklecijanove palače u Splitu i u povijesnoj luci Foša u Zadru, a tijekom „Sata za planet Zemlju“ u mraku je ostala pulska Arena, osječka Tvrđa, gradske zidine u Dubrovniku.

Akciji su se priključili i gradovi Vukovar, Slavonski Brod, Varaždin, Čakovec, Slatina, Virovitica, Požega, Ogulin, Duga Resa, Umag, Rovinj, Kastav, Rab, Crikvenica, Šibenik, Kaštela, Korčula, Makarska.

Komentari