Vandali trgali zastavu duginih boja usred Zagreba: Kad su skužili da su ih uhvatile kamere, navukli kapuljače pa pobjegli glavom bez obzira

Screenshot N1

Nepoznati muškarci u poslijepodnevnim su satima pokušali strgati zastavu duginih boja pored Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma. Nešto iza 17 sati krenuli su trgati zastavu, a uhvatile su ih kamere N1 televizije. Uspjeli su istrgnuti samo dio zastave Zagreb Pridea.

Dvojac je počeo bježati kada su shvatili da ih snimaju kamere koje prate sjednicu Predsjedništva HDZ-a koja se nalazi u blizini. Inače, danas se obilježava Dan borbe protiv homofobije.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je kako se 47 posto ispitanika/ca u Hrvatskoj gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji, a u okviru zemalja obuhvaćenih istraživanjem Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika/ca koji/e skrivaju svoju pripadnost spolnim i rodnim manjinama (51 posto).

“Hrvatska spada u skupinu nekoliko zemalja u kojima je preko 40 posto ispitanika/ca navelo da izbjegava određene lokacije zbog straha od nasilja zbog svoje pripadnosti spolnim i rodnim manjinama”, rekla je.


Također, danas se monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, oglasio na Facebooku povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

U tekstu u kojem vjernike poziva na poštovanje svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju, među ostalim izrazio je žaljenje što još postoje katolici koji se s ovim ne slažu, a od homoseksualnih je osoba zamolio oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve.

“Danas se obilježava Međunarodni dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.
Po hrvatskom Ustavu rađamo se slobodni i jednaki, a dužnost države je da to osigura svim građankama i građanima kroz život u svim područjima društva, da osigura sigurnost slobode u izboru koji neće voditi diskriminaciji. Neka nas i ovaj 17. svibnja podsjeti da svi imaju pravo živjeti ravnopravno u društvu, da je potrebno dokidanje diskriminativnih praksi te sloboda od govora mržnje”, napisao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović na svom Facebooku.

STOP NASILJU!

Inicijativa Ponosni Zagreb, koja okuplja LGBTIQ udruge, u ponedjeljak je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homo/trans/bi fobije, pozvala gradske vlasti na suradnju i savezništvo kako bi se uklonilo nasilje koje, unatoč napretku, još postoji prema LGBTIQ+ osobama diljem Hrvatske.

Međunarodni dan borbe protiv homo/trans/bi fobije koji se obilježava 17. svibnja diljem svijeta prilika je za skretanje pozornosti na kontinuiranu diskriminaciju, strah i nasilje s kojima se suočavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer (LGBTIQ+) osobe. Ovaj dan se slavi u više od 50 zemalja u svijetu i službeno je priznat u Europskoj uniji, pa se stoga službeno slavi i u Republici Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da su u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina učinjeni veći pomaci na jačanju prava LGBTIQ+ osoba, ali da i pripadnici te zajednice i dalje svjedoče o nasilju diljem zemlje.

Primjere homofobije, bifobije i transfobije ne moramo tražiti tako daleko u povijesti, sjetimo se samo institucionalne diskriminacije s kojom se suočavaju transrodne osobe u zdravstvenom sustavu, nasilja nad interspolnom djecom ili otežavanju pristupa sustavu udomiteljstva i posvajanja životnim partnerima, kaže se.

Kukavički huligani pokušavaju nas zastrašiti paljenjem rainbow zastava ili karnevalskih lutaka, pa čak i spaljivanjem gej muškarca u parku Maksimir, prebijanjem američkih gej vojnika, ili guranja djevojke pod tramvaj samo zato jer se nasilnicima nije uklapala u njihovu percepciju kako bi netko “trebao” izgledati, ističu iz inicijative.

“Želimo na ovaj dan podsjetiti na ove i sve ostale slučajeve nasilja i suučesničke šutnje sustava, gdje počinitelji nisu uhvaćeni, a kamoli kažnjeni, iako je, barem na papiru, u Hrvatskoj na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije koji prepoznaje i diskriminaciju na temelju rodnog identiteta, izražavanja ili spolne (seksualne) orijentacije”, poručuju.

Zbog straha, žrtve nasilje često ne prijavljuju. Političari u hrvatskom Saboru ponavljaju kako “društvo nije spremno”, a u europskim klupama se hvale postignućima i pomacima za koje se LGBTIQ zajednica morala sama izboriti, navode i ističu da pomaci na bolje postoje i navode kao primjer Zakon o životnom partnerstvu donesen je 2014. Dodaju i da je do sada životno partnerstvo sklopilo više od 400 parova, koji od nedavno mogu postati udomitelji, a nadaju se “uskoro i posvojitelji”.

Napominju i da je iste godine Ustavni sud odlučio da nisu više potrebne operacije genitalija, koje su značile i prisilnu sterilizaciju, kako bi osobe promijenile oznaku spola koja im se nalazi u dokumentima.

Smatraju da je jedan od najvećih faktora za napredak prava LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj tradicija prosvjednih Povorki ponosa od 2002. te drugih prosvjeda LGBTIQ+ osoba poput marša podrške u Rijeci 2012., prvog Balkanskog Trans Inter marša 2019. ili biciklističkog Pride Ridea prošle godine.

Predstavnici Ponosnog Zagreba predlažu budućoj gradskoj vlasti u Zagrebu da zajedno obilježe 20 godina Povorke ponosa u glavnom gradu, gdje bi pod uzoru na gradove poput Londona, Berlina i Pariza spomen-pločom obilježili mjesto prve Povorke ponosa u Hrvatskoj.

U priopćenju također pozivaju sve da im se pridruže 5. lipnja na drugom zagrebačkom Pride Rideu, biciklističkoj povorci ponosa.

Komentari