Uz blagdan Svete Lucije vežu se zanimljivi običaji: Evo zašto je sijanje pšenice jedan od njih i što predstavlja

Foto: Ana Korenić

Danas je blagdan Svete Lucije, a običaj koji vežemo uz nju jest sijanje pšenice. Sveta Lucija zaštitnica je slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju te onih koji pate od grlobolje i krvarenja, a smatra ju se i zaštitnicom pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih.  Mnogi upravo na današnji dan hodočaste u baziliku svete Lucije smještenu na Sirakuzi u Italiji nadajući se njezinom blagoslovu.

Uz nju se vežu vrlo zanimljivi običaji. U Slavoniji i Podravini, mladež tikvi izreže oči, nos i usta, u tikvu se stave svijeće i noću se plaše djeca pod prozorom. Mladež zna putom vikati: “Ide Luce” ili u Podravini “Peš po Lucijaj”. Lucija donosi i sitne darove u kuću, a u Otoku kod Vinkovaca kroz grad se nosi tava puna žara. U Taboru, u Zagorju, na sv. Luciju žene ne predu.

Ipak, onaj daleko najpoznatiji je sijanje pšenice. Zrno simbolizira novi život, a zelene vlati vitalnost i snagu. Po tome kako zrnje proklija, prognozira se kakva će biti ljetina. Ako pšenica loše proklija, žetva će biti mršava. Da bi vam pšenica uspjela, posudu stavite na toplo mjesto s mnogo svjetla.

Još jedan zanimljivi običaj veže se uz Sv. Luciju, a tiče se neudanih djevojaka. One bi na taj dana ispisale 13 papirića s imenima momaka, a zatim bi svakoga dana do Božića po jedan neotvoreni papirić bacale u vatru. Mladić čije bi ime otvorile na Božić, prema vjerovanju bi bio budući suprug.


Naša novinarka danas je obišla tržnicu na Kvatriću. Čini se da je blagdanski duh zavladao u glavnom gradu. Pored pšenice, Zagrepčani su kupovali i popularnu božićnu zvijezdu.

Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić

Komentari