”Učenici malo znaju o Zagrebu u doba NDH, iako su teme ustaša i partizana česte u političkom životu’

Foto: Documenta

Porazna je činjenica da se u školama o povijesti Hrvatske uči malo. Razdoblje NDH svedeno je na svega nekoliko stranica, zbog čega učenici često budu zbunjeni jer putem medija, nažalost često čuju žustre rasprave koje se vode oko 41′.

Kako bi se upoznali sa događajima u Zagrebu za vrijeme 2. svjetskog rata, za učenike je 27. ožujka bila organizirana šetnja gradskim lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima uoči 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

“Tema antifašističkog otpora nije dovoljno zastupljena u školama iako se teme ustaša i partizana česte u političkom i društvenom životu”, ustvrdila je Tena Banjeglav, jedna od autorica vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”.

Banjeglav ističe učenici malo znaju o tome što se događalo u Zagrebu u doba NDH, a za većinu od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom nisu ni čuli.


Stoga bi vodič trebao pomoći da više nauče o lokacijama današnjeg Studentskog centra (SC) u Savskoj i gimnazije u Križanićevoj gdje su bili tranzitni logori, rekla je Banjeglav u izjavi novinarima.

Na lokaciji SC-a bio je prvi tranzitni logor u Zagrebu kroz koji je prošlo oko 2500 Židova, brojni Srbi i komunisti, dalje transportirani u logor kod Koprivnice, u Gospiću, Jadovno i logore na Pagu, a kasnije i u Jasenovac, istaknula je. S obzirom da se od ustaških logora u školama, kako kaže, spominje jedino Jasenovac, cilj vodiča je popraviti to znanje.

Zagreb: Mjesto stradanja, otpora i stvaranja

U šetnji je zbog epidemioloških razloga sudjelovalo 25 osoba – nastavnika, studenata, pripadnika diplomatskog zbora, sveučilišnih profesora, a pridružio im se i saborski zastupnik Vili Matula.

Od Studentskog centra do Trga žrtava fašizma, u sat i pol, oni su obišli značajne lokacije povezane s okupacijom i ustaškim režimom.

Tijekom okupljanja “šetača” voditeljica Documente Vesna Teršelič istaknula je da je cilj upoznati javnosti sa Zagrebom kao mjestom stradanja, otpora i stvaranja, a 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata vidi kao priliku da se grad istraži putem vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”

Iduću spomen-šetnju najavila je za 10. travnja, na dan kada je proglašena NDH, te treću 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba te pozvala građane da se predbilježe.

Komentari