‘Trg žrtava fašizma je postao simbol lošeg upravljanja gradom’ Iz inicijative Vratite magnoliju pozivaju građane da izađu na izbore

Foto: Zelena akcija

Članovi inicijative Vratite magnoliju su sadnicom magnolije i natpisom „Ne ponovilo se! Izađi na izbore!“ obilježili 3. godišnjicu početka „uređenja“ Trga žrtava fašizma, pozvali građane da izađu na izbore i dali doprinos kampanji civilnog društva „Dosta je! Izađi na  izbore!“.

Inicijativa Vratite magnoliju jedna je od desetak gradskih inicijativa koje su se priključile kampanji pod nazivom „Dosta je! Izađi na izbore!“. Kampanju su pokrenule udruge Zelena akcija i Pravo na grad s ciljem pozivanja građanki i građana da izlaskom na izbore sruše postojeći sustav i Zagrebu osiguraju potreban zaokret.

„Ovom akcijom podsjećamo kako je „uređenje“ izvedeno potpuno netransparentno, bez sudjelovanja opće i stručne javnosti, a čupanjem magnolija ovo mjesto je postalo simbolom lošeg upravljanja gradom i javnim gradskim prostorima,“ rekla je Jasna Šumanovac iz Zelene akcije.

„Sporno uređenje“, odnosno devastacija Trga žrtava fašizma je davno završeno i sada je potpuno jasno da je, poput Kvatrića, to postao još jedan mrtav prostor kojeg građani izbjegavaju. Ovaj trg, nekoć jedan od najljepših u Zagrebu, danas je ogoljen, sterilan i bez duše. Šarena svjetla, ravne staze koje nikuda ne vode i prostor bez ijedne klupe uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba,“ poručuje Suzana Dobrić, arhitektica i članica inicijative.


vratite magnoliju

Nažalost, gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih i nejasnih interesa malo po malo oduzima građanima. Sve više građana pruža aktivan otpor takvim načinom upravljanja našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na preostalim javnim prostorima. Stoga pozivamo sve građanke i građane da izlaskom na izbore stanu na kraj lošem upravljanju gradom te devastiaciji i otimanju javnog prostora. Ovim putem, osim naših glavnih zahtjeva u kojima smo zatražili ostavke i odgovornost, poštivanje zakona, sudjelovanja javnosti i struke u budućim zahvatima u gradu te pokretanje programa sanacije ove i drugih devastiranih lokacija u gradu Zagrebu, zahtijevamo i:

Foto: Zelena akcija

1. Vraćanje magnolija i primjerenih stablašica i grmova na Trg žrtava fašizma prema projektu kojeg bi izradili stručnjaci krajobrazni arhitekti.
2. Postavljanje klupa koje ne bi poput planiranih kamenih dominirale prostorom već bi se
diskretno uklopile u ambijent i bile funkcionalne.
3. Postavljanje primjerenih i funkcionalnih stalaka za bicikle.
4. Uklanjanje tabli zabrane za pse, jer osim protjerivanja korisnika s trga te table
narušavaju njegov izgled.

Komentari