‘Trešti to, gore nego da smo u Čačku!’ Upitali smo Zagrepčane što slušaju, odgovori će vas iznenaditi

Screenshot zagreb.info

Ako je suditi po YouTube trendingu, Hrvati su veliki pobornici hitova iz regije. Na samom vrhu ljestvice su isključivo izvođači iz susjedne Srbije. Povodom toga, odlučili smo provjeriti kako “dišu” naši Zagrepčani i vlada li uistinu turbo folk glazba našom scenom.

Prolazeći centrom grada, upitali smo ljude što slušaju. Zanimljivo, nitko nije uvrstio pjevače istočnog melosa na svoju playlistu.

“Slušam kontra K, njemački rap”, “Sad slušam Light it up od Inne. Summer neki mix”, “Slušam Gibbonija, Olivera”, samo su neki od odgovora Zagrepčana.

Bilo je i onih alternativnijih odgovora.


“Slušam Arctic Monkeyse”, “Stvarno svašta slušam, Ana Netrepko vjerojatno trenutno i tako neke više operne stvari”, izjavili su sugrađani.

Zagrepčane smo upitali i što misle o turbo folku.

“Svako vrijeme ima svoju muziku, nije da ne podržavam, okej mi je to, neka svatko sluša što hoće”, kaže nam jedna Zagrepčanka.

“Ne osuđujem, mislim da jednostavno i glazbu treba slušati i što više slušate trash onda će vam se uho naviknuti na trash”, složila se s njom sugovornica.

“Pa turbofolk ne volim, sve ostalo se sluša”, “Svatko ima svoj đir. Tko voli, neka izvoli, ne znam”, složili su se i drugi sugrađani.

“Drago mi je da je sve zatvoreno, to mi je najveća sreća u ovoj koroni cijelu godinu što ne rade ti klubovi”, ističe naš sugovornik.

S obzirom da baš nitko nije rekao da sluša glazbu naših susjeda, upitali smo legendarnog estradnog managera Zorana Škugora za mišljenje. Škugor tvrdi kako oni izvođači koji su prije bili aktualni, sada, kaže, ne mogu puniti klubove.

“Na ovo se oni opale. Sve im je gala, sve je divno i gala, sve je divno i sad oni misle da su moderni. Najtragičnije kad ih čujem po cesti, nafrlje to do kraja u aute i otvore prozore i mi smo frajeri. Trešti to, gore nego da smo u Čačku“, kaže Škugor.

Ipak, nemoguće je ne zapitati se jesu li i naši pjevači djelomice krivi, jer ne daju nešto kvalitetno. Škugor kaže da za svjetskom glazbenom scenom dosta zaostajemo. Otkrio je i koji je veliki problem kod hrvatskih glazbenika i što bi se trebalo popraviti.

Više manje kod nas pjesme liče na nešto izvana. Mazne se. Ako se ukrade u odobrenim gabaritima, određeni broj taktova i to, onda čak okej, što zakon dozvoljava, dozvoljava. Međutim, imaju problem kvalitete zvuka”, objašnjava Škugor.

Menadžer je otkrio i što predviđa Albini na Eurosongu.

“Ja vjerujem da može dobro proći ako uđe u finale zato jer više manje to glasaju djeca. Ja znam da gledaju penzioneri to, međutim ovakva vrsta glazbe kakvu ona ima i još dosta takvih pjesama, te starije iritira pa oni to ne gledaju i ne slušaju. Mladi ostanu uz to i oni vrte te telefone. Nema tko drugi, stariji neće glasati”, tvrdi.

Ima i poruku za sve mlade talente koji tek traže svoje mjesto pod suncem.

“Da se može i bez novaca napraviti, imam formulu čak i za to. Da ne mora nitko staviti ni lipe na stol. Samo da se iz posla naplaćuju. Zašto? Jel fali svima posla, pa ajmo svi, jel bolje raditi nego sjediti kući. Pa idemo u kocku, što se desi, desi“, zaključuje Škugor.

Komentari