Transparent na zgradi HND-a zbunio mnoge: ‘Ne ulazite u ovaj kafić’

FOTO: Reddit

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je ponovo upozorilo na pokušaj protuzakonitog otimanja svoje imovine zbog posljednje ovrhe nakon presude donesene na temelju, kako ističu, krivotvorenih dokumenata zbog koje HND treba platiti 2,5 milijuna kuna.

O otimanju prostora odlučili su progovoriti javno pa su tako sa svojeg prozora

Sporan je ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade Novinarskog doma, koji je još 1990. HND potpisao s tvrtkom U.T.T. Europa 92.

U HND-u su istaknuli, kako je posljednju ovrhu nad HND-om pokrenula stečajna masa iza tvrtkeU.T.T. Europa 92 ne bi li u zadnji trenutak pokušala protuzakonito doći do imovine HND-a.


Ovrha je, istaknuli su u HND-u, pokrenuta samo dva tjedna prije odluke o ponavljanju postupka koji je zatražio HND pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, a zbog u međuvremenu pronađenih krivotvorina na temelju kojih je presuda bila i donesena. Dokaz za tu tvrdnju je i osuđujuća nepravomoćna presuda, odnosno kazneni nalog u kaznenom postupku protiv Ante Matića, jednog od suvlasnika UTT-a Europa 92 kao jednog od krivotvoritelja dokumentacije, ističu u HND-u.

HND o slučaju obavijestio sve institucije

“Ako se ovo događa HND-u, što onda može očekivati građanin ili građanka Hrvatske. Može očekivati da sprega kriminala i nekih drugih u ovoj državi može dovesti do toga da ostane bez svoje imovine”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Kazao je i kako je HND o ovom slučaju obavijestio sve institucije, od premijera, predsjednika Sabora, bivše predsjednice i budućeg predsjednika, nadležnih ministarstva, ali da će izvijestiti i Europsku federaciju novinara i Europsku komisiju.

Članica Izvršnog odbora HND-a Slavica Lukić posebno je naglasila činjenicu da je Općinski sud u Zagrebu uvažio posljednji zahtjev za ovrhom samo dva tjedna prije nego što će taj isti sud odlučivati o obnovi postupka koju je HND zatražio na temelju krivotvorenih dokumenata zbog kojih je donesena presuda.

“Nevjerojatna je upornost vlasnika U.T.T. Europe da HND-u uzme novac i ovrši imovinu na temelju presude koja počiva na krivotvorenoj dokumentaciji. Također je još nevjerojatnija lakoća kojom pravosuđe, odnosno ovršni odjel suda donosi rješenje da njihov zahtjev uvaži. I to nakon našeg javnog upozorenja i višekratnih javnih priopćenja o čemu se radi u ovom sporu”, kazala je Lukić.

Hrvatsko novinarsko društvo je u ovom slučaju višekratno isticalo kako žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina, koja je kulminirala potkraj 2018. gubitkom naizgled “običnog” parničnog spora.

Sporan ugovor još iz 1990.

Spor je započeo nakon što je 1990. HND sklopio ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade Novinarskog doma s trojicom povratnika iz Njemačke – Antom Matićem, Antom Tabakom i Antom Ercegovićem, odnosno, njihovom tvrtkom U.T.T. Europa 92. Trojac je tadašnjem vodstvu HND-a prezentirao plan preuređenja prostora u prizemlju u atraktivni ugostiteljski objekt. Međutim, radovi u zakupljenom prostoru nisu izvršeni i preuređenje je stalo u početnoj fazi, kao i plaćanje zakupnine za predmetni poslovni prostor.

HND je 1993. godine zbog nagomilanih neplaćenih zakupnina otkazao ugovor o zakupu tvrtki U.T.T. Europa 92 i sudskim putem ishodio njezinu deložaciju.

Ta je tvrtka, međutim, iste godine pokrenula parnični postupak protiv HND-a potražujući naknadu štete na ime investicija u zakupljeni prostor u Novinarskom domu. Sudski postupak protiv HND-a vodila je tvrtka U.T.T Europa 92 do njezina stečaja 2005. nakon čega je spor nastavila voditi stečajna masa iza tvrtke UTT Europa 92.

HND je pravomoćno izgubio parnicu u lipnju 2018. te mu je presudom naloženo da stečajnoj masi mora platiti iznos koji s kamatama premašuje 2,5 milijuna kuna. Sud je priznao investiciju na temelju priloženih računa za navodna ulaganja UTT Europe 92 u prostor Novinarskog doma te vještačenja ovlaštenog sudskog vještaka, koji je pri izradi istog uzeo u obzir i krivotvorenu dokumentaciju.

Ovrhu nad HND-om pokrenula stečajna upraviteljica

Nakon dobitka spora, stečajna masa koju zastupala stečajna upraviteljica pokrenula je ovrhu nad HND-om. Stečajna masa najprije se pokušala namiriti ovrhom predloženom na cijeloj zgradi Novinarskog doma, tj. na svim njezinim dijelovima koji su u vlasništvu HND-a, a čija vrijednost čak 20 puta premašuje vrijednost tražbine iz sudskog spora.

Sud je prihvatio takav ovršni prijedlog stečajne mase i odredio ovrhu. HND je, za sada još uvijek nepravomoćno, uspio ishoditi ograničenje ovrhe na manji dio zgrade. Nakon određivanja ovrhe, HND je došao do dokaza da su jedan od računa na kojima se temeljila presuda, kao i arhitektonski projekt krivotvoreni te je podnio kaznenu prijavu DORH-u, koji je lani u lipnju podigao optužnicu protiv osnivača tvrtke i vjerovnika Stečajne mase Ante Matića zbog davanja lažnog iskaza na sudu.

HND je na nove činjenice podnescima upozorio sudove na kojima se vode postupci vezani uz ovaj predmet, no međutim, odmah nakon podizanja optužnice, stečajna masa krenula je nove pokušaje naplate nad HND-om od kojih posljednji samo dva tjedna prije nego što će Općinski građanski sud u Zagrebu donijeti odluku o ponavljanju postupka.

Komentari