‘Tramvaj zvan 20 godina čežnje’: Zelena akcija preformansom upozorila na Bandićeva prazna obećanja

Foto: Zelena akcija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bez automobila 22. rujna, neprofitno dobrovoljno udruženje građana Zelena akcija (ZA), preformansom u Heinzelovoj ulici upozorilo je na zapostavljenost, odnosno nerealizaciju projekta širenja tramvajske pruge u Zagrebu već gotovo dva desetljeća.

Svjetskim danom bez automobila ukazuje se na posljedice intezivnog korištenja automobila što rezultira onečišćenjom zraka, klimatskim promjenama, zauzimanjem javnih površina, te se sukladno tomu nastoji probuditi svijest kod građana o korištenju javnog prometa i bicikala. Zelena akcija otprije je poznata po poticanju pozitivnih promjena kroz razne kampanje, akcije i performanse, s primarnim ciljem zaštite okoliša. Ovoga puta, aktivisti su na problem neulaganja u javni promet odlučili ukazati s 10-metarskim transparentom u obliku tramvaja s s porukom “Tramvaj zvan 20 godina čežnje,” te s njime hodali po Heinzelovoj ulici, simulirajući vožnju tramvaja, prenosi HINA.

Naime, otkako je uveden prvi tramvaj prije gotovo 130 godina, nikada nije prošlo toliko vremena bez izgradnje novih pruga, iako se već godinama planira izgradnja iste. Aktivisti su također ukazali na činjenicu da grad ulaže u izgradnju zgrada s naglaskom na Heinzelovu i Radničku cestu, dok tramvajska linija koja bi građanima grada Zagreba bila itekako od koristi, ne dolazi na red za izgradnju. Situacija je slična i u Novom Zagrebu, gdje unatoč planu izgradnje nove tramvajske pruge od okretišta u Zapruđu do Dugava, te Vatikanskom ulicom na zapad do Sloboštine, realizacije nema.

Tijekom današnje akcije, Bernard Ivčić iz Zelene akcije izjavio je: Primjera ima još, a odsustvo njihove realizacije pokazuju kako je širenje tramvajske mreže u Zagrebu pod Milanom Bandićem zapostavljeno kao nikada do sada. Obećanja o novim prugama su konstantna i prigodničarska, ali konkretni rezultati su nikakvi”. Ivčić je također naglasio kako gradonačelnik Bandić takve općekorisne projekte potpuno zanemaruje, “dok većinu svoje energije ulaže u prenamjene zemljišta u GUP-u i slične projekte od kojih korist imaju samo pojedinci, a društvo u cjelini štetu”.


Istaknuo je i kako je javni prijevoz izrazito važan kao alternativa korištenju automobila. “Uz javni prijevoz, koji bi bio brz, redovan, točan, dostupan i udoban, te uz primjenu adekvatnih mjera prometnog i prostornog planiranja, zagrebački prometni sustav bio bi puno kvalitetniji, a njegov utjecaj na okoliš znatno manji. Za dostupnost i udobnost, veliku ulogu ima upravo razgranata mreža tramvajskih linija koja bi smanjila broj potrebnih presjedanja” : rekao je Ivčić., prenosi HINA.

Komentari