ŠUMA PANTOVČAK I DALJE U VLASNIŠTVU PREDSJEDNICE? Park je još prošle godine trebao biti u vlasništvu Grada Zagreba

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još je prošle godine dala obećanje gradonačelniku Milanu Bandiću da će šumu Pantovčak ustupiti Gradu Zagrebu. Tada je na predstavljanju projekta bilo rečeno da će ona do kraja 2018. biti ili spremna za Zagrepčane ili će se barem početi s radovima uređenja što nije ostvareno. Najviše nade da će se taj projekt ipak uspjeti realizirati na vrijeme imao je ministar državne imovine Goran Marić čiji su suradnici imali zadatak izrade parcelacijskog elaborata.

On je tada izjavio da je potrebno napraviti i projekt za novu ogradu koji će posjetitelje odijeliti od prostora koji će ostati predsjednici i da će park do kraja godine biti otvoren, no nije. Bandić je zaključio da će šuma biti otvorena ovog ožujka. Rok je to koji će se također sada vrlo vjerojatno probiti jer niti je prošle jeseni počelo uređenje zelenila niti je dovršen parcelacijski elaborat za odvajanje 700 tisuća četvornih metara Pantovčaka koji bi se dali na raspolaganje građanstvu, a niti je Bandić službeno šumu dobio. Ugovor s državom, po kojem bi se Gradu Zagrebu dio Pantovčaka trebalo dati na upravljanje na 50 godina, objašnjavaju iz gradske uprave, tek će se potpisati.

“Trenutačno je u tijeku izrada geodetske dokumentacije nadležnog Ministarstva na temelju koje će biti formirane parcele Predsjedničkih dvora i zemljišta koje preuzima Grad Zagreb. Po izradi navedene dokumentacije, Grad Zagreb i Republika Hrvatska svoje će odnose regulirati ugovorom”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada Damir Lasić, prenosi Večernji.

Prije samog otvaranja parka iz područja kojim će, kao po Maksimiru, šetati ljubitelji prirode, trebaju se prvo premjestiti životinje, čiji točan broj nije poznat, ali zna se da je riječ o srnama, jelenima lopatarima, muflonima, paunovima, pa čak i gatalinkama te barskim kornjačama. Nakon toga potrebno je raskrčiti puteve i prilagoditi teren kojim se trenutačno kreću samo pripadnici vojske, koji rade na osiguranju Ureda predsjednice. Cijela šuma prostire se na 95 hektara, a njezine dvije trećine prepustit će sad Zagrepčanima, što je predsjednica htjela, kako je sama već prije objasnila, još od početka mandata.


“Otkako je 1794. godine otvoren Maksimir, građani nisu dobili ovako veliku površinu za uživanje u prirodi”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović kad je predstavljala projekt otvaranja Pantovčaka. Za obilazak cijelog područja oko Ureda predsjednice, i to u njegovu trenutačnom stanju, treba oko dva i pol do tri sata, a kad park konačno bude dostupan građanima, ulaz bi trebao biti besplatan.

 

Komentari