ŠKOLARCI ZAZELENILI ŠPANSKO: Posadili 95 stabala u dvorištu OŠ Ante Kovačića

Foto: Ljiljana Kahlina Facebook

Zagrebački školarci odlučili su zazeleniti svoj okoliš. Učenici OŠ Ante Kovačića u Španskom su u suradnji s udrugom “Zasadi stablo, ne budi panj” posadili su 95 sadnica i napravili začetak male šume u dvorištu svoje škole.

Akciju učenika 4. razreda objavila je njihova učiteljica Ljiljana Kahlina na Facebooku.

Posađeno ukupno 95 komada 25 vrsta stabala: divljih voćkarica, bazge, božikovine, gloga, drijena, trnine, jarebike, mukinje i još mnogo toga. Obrisi male šume u dvorištu Osnovna Škola Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko se već naziru. Četvrtaši su danas posadili 32 komada autohtonih hrvatskih vrsta stabala od ukupno 101 predviđenih projektom. Posebna hvala učenicima 4. razreda Osnovna Škola Ante Kovačića i njihovim roditeljima koji su financijski pomogli realizaciji i tri dana marljivo kopali, sadili, zalijevali, malčirali… Bila je to prava škola za život!”, napisala je učiteljica na svom Facebook profilu.

Prva hrvatska mala šuma (izvorno Tiny forest) je posađena. 95 sadnica, 25 različitih vrsta na 65 kvadratnih metara!…


Objavljuje Ljiljana KahlinaSrijeda, 3. ožujka 2021.

Učenici su stabla posadili prema Miyawaki metodi. Osmislio ju je japanski botaničar Akira Miyawaki, a riječ je o posebnoj metodi pošumljavanja.

“Gospođa Kahlina nas je nazvala, ispričala svoj plan te iznijela japansku metodu sadnje koju smo mi dugo proučavali. Radi se o metodi pošumljavanja prema japanskom botaničaru Akira Miyawakiju. To znači da se na terenu veličine teniskog igrališta, odnosno na 600 kvadrata, posadi 50 do 100 lokalnih vrsta sadnica, što šumskih, što voćkarica i onda se sve to dalje razvija bez ljudske pripomoći i intervencije”, ispričala je Mateja Angelina Kramar iz udruge “Zasadi stablo, ne budi panj” za Telegram.

Prednost Miyawaki metode je simbioza biljaka koje si međusobno pomažu u rastu, a bioraznolikost čini ih otpornijima na bolesti i druge oblike uništenja.

Udruga je financijska sredstva osigurala kroz partnerstvo s Europskom bankom za obnovu i razvoj i sponzore, a učenici i njihovi roditelji financirali su gnojivo, ogradice i ceduljice za označavanje stabala.

“Zasadi stablo, ne budi panj” nastavlja s radom i dalje, a osim u Španskom, sade i na Kajzerici, Krugama, Šestinama i Trnju.

Komentari