Sjećate se starice koja prosi iako ima obitelj i kuću? Napadali su je, a ispalo je da je samo željna društva…

Nedavno je srca Zagrepčana dotakla priča o mladom fotografu, Vanji Suziću, koji je organizirao prikupljanje donacija u hrani i novcu za mršavu staricu koja je često viđena kako prosi na dolcu. Nakon što je prikupio donacije starica je odjednom nestala, a inicijativa ‘Zagreb te zove’ krenula je u potragu za staricom i objavila dirljiv video njenog susreta s Vanjom.

No, nakon perioda razdraganosti uslijedio je period blagog šoka. Ispalo je da starica uopće nije siromašna, već ima obitelj koja o njoj skrbi, prima mirovinu te živi u kući na tri kata. Mnogi su zbog toga na prvu bili ljuti, jer su pomislili da je starica možda nezasitna ili nema pametnijeg posla nego gnjaviti zauzete građane.

No, svaka priča ima dvije strane, a ova je jednako dirljiva kao i prva i ukazuje na grubu istinu svakodnevnog tužnog života naših umirovljenika. Starica, naime, uopće nije tražila ovac već je željena malo pažnje i društva.

Nakon što je priča dospjela u medije obitelj ove starice molila je da se ipak makne od očiju javnosti. No, sada kada je život starice koja unatoč situiranosti moli građane za malo pažnje i priča im kako je željna kruha i žganaca na mlijeku, teško je sve to samo zaboraviti.


Portal mirovina.hr stoga se obratio aktivistici Gordani Pasanec iz inicijative ‘Zagreb te zove’, a ona im je ponudila tu drugu perspektivu na priču.

“Prije svega, priču o baki, kojoj su mnogi bili željni pomoći, zaustavili smo na zahtjev članova njezine obitelji i susjeda. Ona nije sama, ima primanja, ali kako nam oni kažu, voli bježati i prositi. Slučaj smo prijavili Centru za socijalnu skrb, jer je znala spavati bosa na klupi, a kako stalno ponavlja jedno te istu priču, čini se da se malo gubi u pamćenju i mislima. Inače, uredna je i iznimno draga i društvena. Mi smo joj uspjeli pomoći, a pomažemo joj i dalje, prvenstveno razgovorom ili tako da je počastimo kavom, čajem, pecivom…”, rekla je Pasanec za mirovina.hr.

kaže kako su baku i ranije nekoliko puta odveli na obrok pošto je bila izrazito mršava. Njega je, kaže, svaki puta rado pojela a u tim je razgovorima i otkrila kako žudi za nekim posve običnim stvarima, poput tih žganaca. Iako se pomalo gubi u priči, rekla im je da je udovica i da dobro pamti datum smrti svog supruga, zbog čega su zaključili da ju je taj događaj jako pogodio. Stoga će tog 19. lipnja ova inicijativa zajedno as staricom obilježiti taj datum, bez obzira što ipak ima i novaca i obitelj. Jednostavno joj na taj dan žele pružiti društvo i potporu.

“I dalje s njom kontaktiramo, jako je topla i ugodna osoba koja ima svoje skromne želje i potrebe. Razgovor je također oblik pomoći starijim i usamljenim ljudima. Jednostavno, napravili smo najbolje što smo mogli. Nikada ne znate kome je pomoć više potrebna, no konstantnom brigom za druge ta će pomoć često stići u prave ruke. Vanja Suzić pomaže tako već nekoliko beskućnika, to su stariji ljudi bez krova nad glavom. Mi nismo tu da sudimo, nego da za život Zagrepčana kao pojedinci uz pomoć ostalih građana napravimo najbolje što možemo”, zaključila je Pasanec.

Video koji u srce dira: Fotograf organizirao potragu za siromašnom bakom i vratio joj osmijeh na lice

Komentari