SAMO SPUSTITE POGLED: Umjetnik stvorio ‘Mali Zagreb’, ukrasio ulice minijaturama

Foto: Pixsell

Umjetnik i redatelj Filip Filković došao je na genijalnu ideju koja je oduševila mnoge Zagrepčane. Riječ je o projekti ‘Mali Zagreb’.

“Stalno radim nekakve fotomanipulacije ili memeove, kada god imam slobodnog vremena, zabavljam se time. Tako je na red došla i moja opsesija Zagrebom. Promatrao sam uglove zgrada i zamišljao male svjetove ondje. Kako su te zgrade podnožje naših domova, stavio sam na njih minijaturne prozore i vrata i doslovno dobio stan ispod stana. Ispočetka su to bile fotomontaže koje sam objavio na svojim društvenim mrežama, a reakcije su bile odlične. Tako sam počeo maštati o postavljanju pravih minijatura u gradu”, objasnio je Filip za 24sata.

U stvaranju ‘Malog Zagreba’ nije bio sam. S njim su u timu radili i Mija Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob. Imao je i podršku grada Zagreba pa je svoje fotomanipulcije uspio pretvoriti u opipljive minijature. Unutar tri mjeseca sa svojom je ekipom realizirao cijeli projekt.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filip Filkovic Philatz (@philatz)

“Prvo smo birali materijale od kojih bismo ih radili i shvatili smo da je pleksiglas odličan i zahvalan jer je izdrživ. On se ručno obrađuje i daje mu se patinasti sloj koji podsjeća na drvo. Sve to kroz slojeve pleksiglasa izgleda i osmišljeno je da djeluje poput starih zagrebačkih prozora, vrata i izloga obrtničkih radionica”, objasnio je Filip.

Foto: Edwin Džemidžić
Foto: Edwin Džemidžić

Njegovom timu kasnije su se pridružili i Kamelija Gerovac, Matej Milošev i Latica Martinis Filković. Cilj ovog projekta je da se ljudi osjećaju dobro dok gledaju minijature te da ih to zabavlja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filip Filkovic Philatz (@philatz)

Ove sićušne kompozicije za sada se mogu pronaći na 11 lokacija u gradu Zagrebu. Postavljeni su na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Samo spustite pogled i pogledajte ih.

Komentari