‘Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe’ riječi su Crne Kraljice koja je pozvala vraga da spasi Medvedgrad od Turaka. Evo kako se završilo!

foto:YT/screenshoot

Stari je Zagreb bio poznat po svojim legendama. Prepredale su se priče o strašnim događajima koji su se zbivali unutar gradskih zidina, ali i izvan njih. Mnoge (  istinite ) su se legende zbile na obroncima Medvednice, a neke od njih se pamte i dan danas.

Legende o Crnoj Kraljici

Legende govore da je uvijek bila obučena u crno, uz to bila je strašno zla. Imala je gavrana kojeg je obožavala. Kad se naljutila ili je tko što skrivio zapovjedila je gavranu da napadne čovjeka kojeg bi on kanđama i kljunom usmrtio. Iz šale je znala gavrana naputiti na svoje dvorjane, no oni su se naučili obraniti.

U grbu Matije Korvina nalazio se gavran. Možda je narod ovu legendu povezao s tim.


Pričalo se kako je svoje ljubavnike kad bi ih se zasitila bacala s kule u smrt, ili ih je pustila u kavez s veprom. Uživala je promatrajući kako vepar ubija nesretnika.

Kad su Turci stigli podno Medvedgrada nitko joj nije htio pomoći zbog njenog groznog ponašanja. Zato je pozvala vraga i zaklela se: “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe”, bile su njezine riječi koje je kasnije požalila.

Htjela je vraga prevariti, ali je na kraju umrla prokleta. Vrag se odazvao njenim ponudama i otjerao Turke. Tad je ona htjela prevariti vraga da poništi kletvu. Ponudila je dvanaest vjedara zlata onome tko ju triput prenese oko tvrđave. To nije nikome uspjelo zbog paklenih stupica koje je vrag postavio. Zbog toga je postala još više prokleta.

Kad je umrla pretvorila se u zmijsku kraljicu, a njene podanice zmije čuvaju njeno zlato koje je sakriveno negdje u podzemnim hodnicima što vode na Kaptol, ili čak možda negdje u hodnicima na Griču.

 Postoji jedna priča da je neki mladić uspio ubiti zmiju, ali se bojao uzeti zlato jer je znao da je prokleto. Nakon rata pak, vođeni pričama o zakopanom blagu, brojni avanturisti su prekapali po ruševinama grada, te potkapali južnu kulu, koja se tada urušila. Stare fotografije svjedoče o njenom postojanju, a obnovljena je 1994.

Kraljičin zdenac

Zbog velike suše presušila su sva vrela i zdenci okolice, osim dubokog zdenca na Medvedgradu. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj kraljici i zamoli od nje vode, koju im ova uskrati. Narod očajan proklinje gradinu te nju baci na milost i nemilost u šumu, koja je bila puna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi to vrelo, koje prije nije postojalo, dok u isto vrijeme zdenac u Medvedgradu presahnu. Jedna druga legenda govori kako je ona sama dolazila na izvor po vodu. Zbog svoje okrutnosti uplašila se da će ju dvorjani otrovati. Tako su taj izvor nazvali Kraljičin zdenac.

foto:medvednica

Barbara Celjska

Pretpostavlja se da je Crna kraljica bila Barbara Celjska. Ona je bila kraljica Hrvatske, Ugarske i Češke te carica Svetog Rimskog Carstva udana za cara Žigmunda Luksemburškog.

Bila je kći moćnog kneza Hermana II. Celjskog, koji je bio hrvatski ban i jedan od najmoćnijih velikaša u cijeloj Europi.

Za Barbaru Celjsku legende kažu da je bila lijepa, oštroumna i politički moćna, ali vrlo zla i okrutna. Bavila se alkemijom, čaranjem i proganjanjem svojih podređenih i svojih brojnih ljubavnika. Ljubavnike je često bacala sa zidova svoga grada. Prema legendi, nosila je crno, a na vratu joj je bio crni gavran koji je napadao po njezinoj želji. Stoga je u narodu ostala zapamćena kao Crna kraljica. Navodno je umrla u Češkoj, pokošena kugom 1451. godine.

Komentari