Projekt ‘Žedni grad’ želi uvesti besplatnu pitku vodu u fontanu Manduševac

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

Fokus projekta „Žedni grad“ su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika. Polazeći od činjenice da je voda javno dobro i ljudsko pravo, projekt započinje propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda glavnog zagrebačkog trga ponovnim uvođenjem pitke funkcije na najstariju gradsku česmu – Manduševac.

Program posvećen Manduševcu uključuje urbanu intervenciju na lokaciji Manduševca, šetnju za građane kojom se tematizira pitka i druga voda u centru grada, potom tribinu „Žedni grad: Drži li Manduševac vodu?“ te književni natječaj za kratku priču na temu grada uz uvjet spomena vode u gradu. Autor programa je Saša Šimpraga i provodi se u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD.

Šetnja će uključiti različite urbane momente koji su posredno ili neposredno vezani uz element vode: od priče o Manduševcu i tome kako se kroz povijest mijenjao te potrebi njegove sadržajne nadogradnje, preko gradskih potoka koji i danas teku podzemljem središta Zagreba, a uvjetovali su urbanizam mnogih gradskih ulica, potom fenomena poplava, imena ulica, lokacije najstarijeg prikaza nekog zagrebačkog mosta, postojećih pumpi i javnih pojila te problema njihova oblikovanja, pa sve do poznatih i nepoznatih gradskih detalja inspiriranih vodom.


Šetnju u subotu 26. rujna s početkom u 11 sati vodi Saša Šimpraga i trajat će oko dva sata. Broj sudionika ograničen je na najviše 50 osoba, a prijave se primaju putem sljedeće poveznice. Događanje se organizira uz poštovanje epidemioloških mjera. Radi zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja ostalih sudionika, svi se sudionici pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Sudionicima šetnje se preporučuje da ponesu vlastite maske, piše Ekovjesnik.

Spašavanje pčela Purgerica u gradskim četvrtima

Komentari