Postavljanje skele oko apside zagrebačke katedrale vrijedne 9 milijuna kuna je pri kraju

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U potresu 22. ožujka koji je pogodio Zagreb zagrebačka katedrala je teško stradala.

Radi obnove štete nastale u potresu stručni radnici postavljaju nove skele u unutrašnjosti katedrale vrijedne 9 milijuna kuna koje je kupila Zagrebačka nadbiskupija.

Postavljanje skele oko apside zagrebačke katedrale te u njezinoj unutrašnjosti koje je započelo početkom studenoga uskoro bi trebalo biti dovršeno.

Katedrala Blažene djevice Marija i svetih Stjepana i Ladislava najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa. Do potresa i rušenja tornjeva bila je visoka 105 metara, ali sada je visoka 92 metra.


U potresu je srušen kameni vrh južnog tornja i dio zvonika na čijem je vrhu bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom. Kameni elementi pali su dijelom na skelu koja se upravo prilagođavala za radove završene treće faze obnove južnog zvonika i pritom su oštetili dio treće galerije dovršene netom prije Božića. Dio tornja pao je na krov katedrale kojeg je probio na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Neposredno nakon potresa uočeno je kako je uz vrh južnog tornja srušena i balustrada iznad apside, vrhovi baldahini kontrafora, te da je u padu dijelova tornja znatno oštećena druga kontrafora lađe na južnom pročelju.

Na ulazu ispred sakristije srušen je vrh timpanonske kućice s križnom ružom, srušeni su svi vrhovi baldahina nad kontraforama. Vidljivo je i znatno oštećenje vrha piramide-krova iznad južnog stubišta, a dio vrha na sjevernom stubištu kod oltara sv. Ladislava ostao je nagnut i nije pao.

Unutar katedrale bilo je mnogo žbuke i komada kamenih rebara, uočene su jače pukotine svoda između kamenog rebra i opečenog svoda. Pripremljen je građevinski lift za pristup tavanskim prostorijama gdje je uočen lom kamena južne zabatne kućice u koji je udario dio tornja i križa. Oštećeni su i svodovi, zidovi su pukli, pomaci zidova slomili su rozete u prozorima na apsidi, a znatno su oštećeni i vitraji u samom svetištu.

Kasnijim promatranjima uočeno je vertikalno puknuće sjevernog južnog zida na spoju zidova apside i zidova lađe. Nova zapadna fijala s treće galerije se odlomila i pala na skelu, a nađena je i odlomljena jugoistočna rigalica na trećoj galeriji. Kod toga pregleda skele uklonjeni su dijelovi koji su pali s tornja, a visili su na zaštitnom platnu.

Penjanjem po sjevernom tornju do visine 75 metara uočeno je oštećenje zida kamenog stubišta, te su vidljive manje pukotine u svodovima tornja. Zbog prijetnje urušavanja, u specijalnoj i teškoj operaciji 17. travnja uklonjen je vrh sjevernog zvonika katedrale. – Osim iznimne kulturne važnosti, uloga katedrale je prvenstveno duhovna: ona je majka crkva svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije i sjedište zagrebačkog nadbiskupa. Osim toga, ona je mjesto čašćenja zemaljskih ostataka bl. Alojzija Stepinca, rado štovanog u cijelom narodu, ali i šire, podsjeća se u priopćenju.

Komentari