Ovdje se nekoć pila kava kod Bandića i dolazilo na jutarnju ‘klafru’! Od tržnice koja je imala i kraljicu salata Trnje je postalo 1300 kvadrata pustoši

Foto: Joža Starić‎/Zakaj volim Zagreb

Trnjanski plac danas je samo sjena od onoga što je nekoć bio. Nekoć jedna od najaktivnijih tržnica, danas izgleda pusto, kao da je vrijeme odjednom stalo.  Smještena u Trnjanskoj ulici 200 metara od “Palače pravde”, ovaj je tržnica sad tek nevažan prolaz u blizini glavne prometne arterije, ulice Hrvatske bratske zajednice.

Zagrepčani ovaj plac pamte kao mjesto gdje se dolazilo na jutarnju “klafru”, a kava se pila kod Bandića, ne pokojnog gradonačelnika, već njegova prezimenjaka koji je ondje držao lokal.

Boris Vuglec prisjeća se kako su imali i “kraljicu salata” koja je u sat vremena znala prodati gotovu svu svoju ponudu. Od nekoć bogate ponude danas je ostao samo jedan diskont, a sve ostalo je pustoš.

“Sve što je od nje danas ostalo jest 1300 kvadrata pustoši i jedan jedini diskont”, kaže Vuglec.


Tomu je dodatno doprinijela i korona, no ovaj je plac mrtav već godinama, tvrdi prodavačica Sanja Moštak za Večernji.

Bilo je i uzaludnih pokušaja da se tržnica oživi, pa je ondje prije dvije godine postavljen veliki šator s domaćim proizvodima, no nisu prodali gotovo ništa. U želji da tržnici vrate stari sjaj, Lovro Marković i Krešimir Rotim pokrenuli su online i fizičku peticiju koja je u tjedan dana prikupila više od 1100 potpisa.

“Prostori bi se, primjerice, mogli dati u najam po jeftinijim tarifama za one koji se bave deficitarnim zanimanjima poput urara, postolara, proizvođača rukotvorina. A popuste bi mogli dobiti i oni koji imaju certifikate za ekološke proizvode”, neke su od ideja Markovića da se prostor oživi.

Ipak, zabrinjavajuća je činjenica da su tržnice Grada Zagreba već tri puta obećavale uređivanje, no bez rezultata. Kako i tvrde iz Grada, zasad konkretno rješenje nemaju.  Jedino što Trnjanima zasad preostaje jest nadati se da će inicijativa uroditi plodom.

Komentari