Ova tvrtka sanirat će razrušena kulturna dobra: Prisjetimo se kako su izveli radove na Mostu slobode

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Najopasniju zgradu u Vukovarskoj 52 sanirat će radnici specijalizirane tvrtke Spegra iz Splita.

Oni će ukloniti veliku krovnu konstrukciju zgrade koja još od potresa u ožujka stoji nagnuta i prijeteća je opasnost. Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa deseci radnika i strojeva te tvrtke volonterski su uklanjali urušene i opasne dijelove građevina i spomenika kulture.

Upravo je ta tvrtka rekonstruirala i jednu od ključnih prometnih ‘žila kucavica’ u Zagrebu, Most slobode. Sanirana je ograda, vijenci i pješačke staze u dužini od 740 metara. Vrijednost radova koji su počeli u ožujku 2019. je bila oko 27 milijuna kuna.

Radovi su bili završeni u prosincu iste godine. No, mjesec dana nakon što su završeni radovi, nisu svi bili zadovoljni rezultatima. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbacio je tada tvrdnje da su učinjeni samo kozmetički zahvati.


Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vlasnik Spegre Berislav Borovina objasnio je kako će sada teći obnova u Zagrebu. Osim krova u Vukovarskoj, saniraju i Savski most.

“Spomenuta nadstrešnica zamišljena je i projektirana poprilično nespretno, a glavni problem su izrazito vitki stupovi koji nose dio betonske konstrukcije. Ona se ne može vratiti u prvobitno stanje i imati zadovoljavajući stupanj stabilnosti te je logična odluka o njenom uklanjanju”, objasnio je za Borovina Tportal kako će se sanirati zgrada u Vukovarskoj.

Objasnio je i kako je “riječ o delikatnom poslu i uvjetima koji isključuju mogućnost pogreške” te će posao “po njihovoj procjeni trajati oko dva mjeseca”.

Nadamo se kako će barem zgrada u Vukovarskoj i ovo što sve sada saniraju biti bolje sanirani od Mosta slobode.

“Spegru s pravom vidim među izvođačima radova na sanaciji pojedinih oštećenih građevina. To će biti dugotrajan, višegodišnji i vrlo osjetljiv posao obnove centra glavnog grada s gotovo 400 pojedinačno zaštićenih objekata kulturne baštine. Dat ćemo sve od sebe da u tome aktivno sudjelujemo, a naše reference garantiraju da smo sposobni za to. Od presudne je važnosti kvalitetno planirati posao i ne preskakati korake kako bi rezultat obnove bio kvalitetan, dobro koordinirati i organizirati komunikaciju svih uključenih dionika te poštovati riječ struke. I, naravno, važno je strpljenje, ali i uvažavanje potreba stanovnika Zagreba”, zaključio je Borovina.

Komentari