‘OPSADNO STANJE’ HNK je okružila policija i zorno dežurala, studentica poručila: ‘Ovo je krajnje gnjusno ponašanje’

.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Groznica subotnje večeri sinoć je zaobišla Trg Republike Hrvatske, već kultno “pandemijsko” okupljalište studenata, mladih i onih koji se tako osjećaju. Naime, oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta zorno su dežurale snage “sigurnosti i povjerenja” pa su Zagrepčani željni provoda čašicu razgovora morali potražiti negdje drugdje.

“Ne sviđa mi se ovo nikako jer želimo pristupiti javnoj površini. Odakle nekome pravo zabraniti okupljanje u centru glavnog grada države? Ovo je krajnje gnjusno i licemjerno ponašanje onih koji donose odluke”, rekla nam je studentica Mateja.

“Ovakve mjere me podsjećaju na neke političke režime koje svi želimo zaboraviti”, dodao je Darko pa krenuo prema jednom zagrebačkom parku. Nada se, kaže, da će tamo moći s prijateljem popiti limenku pive u miru.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Podsjetimo, 2. ožujka na snagu je stupila preporuka nacionalnog Stožera o strožim kontrolama javnih okupljanja. Zbog toga je policija u suradnji s prometnim redarima značajno pojačala ophodnje oko HNK te legitimirala mlade koji su došli na tu lokaciju.


Šef Stožera Davor Božinović komentirao je strožu kontrolu spontanih javnih okupljanja i tome što će te večeri biti kod HNK.

“Tu surađuju i civilna zaštita, komunalna služba, policija, to je sad stvar taktike. Oni će razgovarati o tome kako to izvesti, a to nije nešto što se najavljuje prije nego što se dogodi

Poruka je da se, kad postoje mogućnosti da se sjedne na terase, ta neformalna druženja koja su prepoznata kao jedan od oblika širenja koronavirusa, da od toga ljudi odustanu u mjeri u kojoj je to moguće”, poručio je Božinović.

Komentari