OPROŠTAJ OD BANDIĆA: Kumica Barica s Dolca uputila svoj posljednji pozdrav

Foto: Ana Korenić

Od Milana Bandića danas se oprašta cijeli Zagreb. Sprovod gradonačelnika održava se na Mirogoju, a od njega se oprašta i najpoznatija zagrebačka kumica.

Kip poznate kumice na Dolcu ukrašen je cvijećem i svijećama, a na njega je stavljena i Bandićeva osmrtnica.

Foto: Ana Korenić

Kumica Barica dočekuje posjetitelje Dolca od 2006. godine, a autor joj je Stjepan Gračan. Kao inspiracija za kip poslužila je stvarna osoba, kumica Đurđica koja redovito prodaje svoje proizvode na Dolcu.

Dolac je redovito posjećivao i preminuli gradonačelnik. Zauzeo se za prodavače prilikom zabrane prodavanja mliječnih proizvoda na otvorenom 2010. godine. Tada se pojavio na Dolcu i kupio dva sira, dvije mjerice vrhnja i jaja u znak podrške.


“Kumice su simbol ovoga grada, zaštitni znak i dio identiteta ovoga grada i rekli smo da to nećemo dovesti u pitanje”, izjavio je tada Bandić.

Foto: Ana Korenić

Zagrepčani se od gradonačelnika opraštaju paljenjem svijeća. Brojne svijeće su upaljene ispred zgrade  u Bužanovoj ulici gdje je gradonačelnik živio sa suprugom Vesnom. Palile su se i ispred Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića.

Svečana komemoracija povodom njegove smrti održana je u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sprovod se održava u srijedu od 12 sati, a među uzvanicima su premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora RH Gordan Jandroković, potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, te beogradski gradonačelnik Zoran Radojičić.

Komentari