LJUDI, PAZITE GLAVU! Zgrada Županijskog suda prijeti urušavanjem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Još jedna zgrada u centru prijeti Zagrepčanima. Zgrada Županijskog suda na Zrinjevcu ima popucan zabat koji svakodnevno predstavlja opasnost za prolaznike, djelatnike i korisnike najvećeg suda u Hrvatskoj.

Zabat zgrade okrenut prema Amruševoj mogao bi se urušiti svakog trenutka, pa je ulica ispod njega ograđena vrpcama. Nakon potresa u ožujku građanski i kazneni odjel suda prebačeni su na druge lokacije, ali Visoki kazneni sud, sindikalna dvorana i sudske referade rade i dalje.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zgrada je nakon pregleda statičara dobila žutu naljepnicu. Do sada je a obnovu potrošeno 1.5 milijuna kuna, a obnovljeni su uglavnom prizemlje i prvi kat. Obnova ostalih katova trebala bi se održati ove godine, a koštat će oko šest milijuna kuna.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručuju da potres iz prosinca 2020. godine nije oštetio obnovljene dijelove zgrade, ali je dodatno oštetio dijelove koji još nisu obnovljeni.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Zbog nastalih oštećenja fasade u Amruševoj ulici, zbog sigurnosti građana ograđena je pješačka zona. U planu je izrada kompletne projektne dokumentacije za blok zgrada Županijskog i Trgovačkog suda u Zagrebu, odnosno na Zrinjevcu, u Amruševoj i Petrinjskoj, radi protupotresnog ojačanja u skladu s novim Zakonom o obnovi nakon potresa. Planirana vrijednost dokumentacije je 2,7 milijuna kuna plus PDV, a realizacija projekta predviđena je za 2021. Sredstva za sve projekte planiraju se iz Fonda solidarnosti i Fonda za oporavak”, poručuje Ministarstvo za Večernji list.

Komentari