KONAČNO! Najopasnija zgrada u Vukovarskoj ide u sanaciju, no stanare brine da će trošak pasti na njihova leđa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrada u Vukovarskoj 52, točnije njena krovna konstrukcija konačno ide u sanaciju koja počinje u subotu 23. siječnja, doznaje Jutarnji. Time će započeti akcija skidanja velike nadstrešnice koja je izazvala zabrinutost mještana tog područja s obzirom da se opasno nagnula s osmerokatnice još nakon velikog potresa u ožujku. Zbog navedenog, postoji opasnost od urušavanja na pločnik i kolnik. Danas se dovršava postavljanje skela, a prostor ispred zgrada bit će ograđen narančastom ogradom zbog čega će prolaz biti zabranjen na tom području.

Sanaciju u iznosu oko dva milijuna kuna je preuzeo Grad Zagreb, jer su troškovi preveliki da bi se podmirili iz pričuve zgrade. Osmerokatnica Vojne mornarice je  zaštićeno kulturno dobro, zbog čega je uklanjanje trebalo preuzeti Ministarstvo kulture, ali ono ju je delegiralo Gradu s obzirom na to da je  riječ o izvanrednim okolnostima narušavanja sigurnosti. Grad će podmiriti cijeli trošak, no kasnije će Ministarstvu ispostaviti račun, a dio troška sanacije bi mogli snositi i stanari. Kako se do ove sanacije čekalo dugi period, stanari su u nekom trenutku uzeli stvar u svoje ruke i angažirali građevinskog inženjera Berislava Medića, inače profesora na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, koji je napravio detaljni projektni koncept uklanjanja nadstrešnice.

Cijeli proces sanacije trebao bi trajati najdulje dva mjeseca, tvrdi Medić.  Šef splitske Spegre, izvođača radova koje je unajmio Grad, Berisav Borovina ističe da stanari ne trebaju strahovati jer cijela operacija ne predstavlja opasnost.

“Jednom kada se konstrukcija učvrsti skelom, opasnosti više neće biti, pa čak ni da dođe do novog potresa. Uostalom, kada bi konstrukcija i pala s visine od dva metra, ne bi uzrokovala oštećenja na stanovima ispod, opasnije bi bilo da pada s dvadeset metra na cestu i prolaznike”, kaže Borovina.


Iako su stanari Vukovarske 52 konačno odahnuli, ono što ih pak brine jest da bi trošak nakon obavljenog posla mogao pasti na njihova leđa, jer bi prema računici 60:20:20, kako je to predviđeno Zakonom o obnovi, svaki stan morao dati oko pet tisuća kuna, što je umirovljenicima veliki problem.

Komentari