KCM ušao u srca publike: Kampanjom za spas centra prikupljeno gotovo 90 tisuća kuna!

Popularni Kulturni centar Mesnička (KCM), otvoren nakon preuređenja 2018. godine s ciljem da postane novo središte urbane kulture, pao je zbog COVID krize u probleme – a u još većoj nevolji su izvođači, jednako jazz, rock i punk, koji nisu ‘pošteno’ nastupili duže od godinu dana.

“U tri godine postojanja, napravili smo preko 1000 događaja: koncerata, predavanja, sajmova. U tri godine stvorili smo mjesto u centru Zagrebu koje je centar kulture u svakom značenju te riječi. Visoke i niske. Popularne i avangardne. Amaterske i profesionalne. 2020. zatvorili smo KCM zbog pandemije. Izgubili smo desetke zaposlenika. Stotine muzičara i umjetnika izgubilo je mjesto za program. Tisuće Zagrepčana izgubilo je mogućnost uživanja u kulturi. Bilo je jako teško. Ali nismo se predali”, objašnjavaju iz Centra.

Kako bi se spasilo što je moguće, u travnju je pokrenuta Crowdfunding kampanja za spas ne samo kluba kao takvog nego i cijele alternativne scene koja se u njemu okupljala, a koja je ostala bez glavnih izvora financiranja – live evenata. Usprkos tome što je većina građana u nevolji, pokazalo se da je Kulturni centar Mesnička tijekom tri godine rada ušao u srca ciljane publike: u kampanji koja završava ovaj tjedan, prikupljeno je skoro 90.000 kuna, što će pomoći da se koncerti, predavanja i okupljanja i dalje održavaju u Mesničkoj 12, ‘kad sve ovo završi’.


U međuvremenu, dok još nema koncerata, može se popiti kava na terasi, pa i na taj način pomoći urbanu scenu. Link za uplatu otvoren je do kraja tjedna, a s dolaskom ljeta, nadajmo se, bit će mogući i novi veseli trenuci u Mesničkoj.

Komentari