‘Kao da smo u Hitchockovom filmu!’ Mještani Botinca nalaze se pod opsadom vrana

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL/Ilustracija

Brojni problemi muče Zagrepčane. No da će im strah utjeravati ptice, nisu mogli ni sanjati. Tomu svjedoče mještani Botinca koji tvrde da su prizori u njihovom kvartu poput onog iz horor filma Alfreda Hitchcocka “Ptice”.

Tvrde Botinčani da vrane u njihovom kvartu, osim što su glasne, te onečišćuju automobile i ceste, zalijeću se u bicikliste, a zabilježeno je i nekoliko napada na pse. Kažu i da su rastjerale sve druge ptice i zavladale na područjima oko vrtića i autobusnih stanice zbog čega se djeca boje izaći na ulicu, a nije svejedno ni roditeljima.

Treba imati i na umu da ove ptice ponekad rade štetu, no zapravo ne treba strahovati, jer nikoga ne napadaju bez razloga.

U Dugavama se navedeni problem riješio tako što su mještani doveli sokolara koji je puštao sokola da preleti kvartom i rastjera vrane. Pritom nije ozlijedio niti jednu vranu, a one ga se samo uplaše i pobjegnu. S obzirom da im instinkt kaže da navedeno područje više nije sigurno, stanovnici ne moraju strahovati da će se vrane vratiti nakon nekog vremena. Svakako treba biti oprezan s navedenim postupkom i dobro poručiti što kažu propisi.


“Tako je svake sezone već nekoliko godina. Ima ih jako mnogo, a nemoguće je riješiti ih se. Neki roditelji strahuju da bi, budući da ih najviše ima oko škole i vrtića, mogle napasti djecu”, izjavio je za Večernji Tibor Marušić, stanovnik Botinca, a s njim se slažu i njegovi susjedi.

Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok upozorava da ih ne treba dirati u proljeće zbog njihovih mladunaca.

“Kad mladunci ispadnu iz gnijezda, a to je najčešće kad u travnju i svibnju uče letjeti, ljudi im žele pomoći, no tada dođe do napada. Vrane brane svoju obitelj i mogu nanijeti ozbiljne ozljede, zato ih je bolje ne dirati. A u ovo doba godine upravo zbog toga imaju hvatači iz azila u Dumovcu najviše posla”, objašnjava kaže Skok.

“Vole naseljavati urbane sredine jer u njima ima puno hrane. I mi smo u Zoološkom vrtu imali problema s vranama pa smo nabavili nove kante. Jako ih, naime, privlači smeće pa je zbog toga važno voditi računa o tome”, kaže ravnatelj ZOO-a i dodaje da bi idealno rješenje bilo ukloniti im gnijezda da bi se preselile, no često ih stave previsoko na stablima što stvara probleme.

S obzirom na narušenu prirodnu ravnotežu vrane su se previše razmnožile jer više nema dovoljno grabežljivaca i predatora.

“Jedno od rješenja je ukloniti jaja ili ih izmućkati da se ne razvije plod, ali, opet, do gnijezda je gotovo nemoguće doći. S druge strane, važno je ne zaboraviti da se prema svakoj životinji treba odnositi humano i s poštovanjem”, zaključuje Skok.

Komentari