Kakve točno ovlasti imaju kontrolori ZET-a? Doznali smo smiju li vas pitati za osobnu ili ipak ne!

Davor Visnjic/PIXSELL - ilustracija

Gorak okus kazne za vožnju bez karte u javnom prijevozu poznat je mnogim Zagrepčanima. Ako ste ga ikada okusili, možda ste poslije toga morali odslušati i porciju pametovanja prijatelja kako niste morali kontroloru pokazati svoju osobnu kartu. Iako vam je takvo predavanje u tom trenutku bilo izrazito mrsko, ispada da su takvi ‘pametnjakovići’ ipak bili u pravu.

U Republici Hrvatskoj svoju ste osobu iskaznicu dužni pokazati samo službenoj osobi, kao što je policijski službenik. Iako kontroloru ZET-a nije zabranjeno pitati vas da mu pokažete osobnu kartu, on nema ovlaštenja zahtijevati je od vas na uvid.

Stvar je postavljena na sljedeći način, kontrolor vas smije pitati da mu date na uvid identifikacijske dokumente ako vas zatekne u javnom prijevozu bez valjane karte, no vi to možete i odbiti. Ako odbijete kontroloru pokazati svoju osobnu, on u tom slučaju mora pozvati policiju koja će tada pregledom osobne karte utvrditi vaš identitet i otkriti kontroloru vaše osobne podatke kako bi vam mogao napisati kaznu.

No, ovdje postoji još jedna caka. Kontrolor vas ne smije fizičkom prisilom zadržavati ni u vozilu javnog prijevoza niti izvan njega. Ovo znači da vi ustvari možete sami odabrati hoćete li na stanici pričekati policiju s kontrolorom ili ćete se jednostavno ‘pobjeći’.


Komentari