Javili su nam se iz Stožera i objasnili zašto je otkazan ‘Projekt Ilica’. Organizatori: ‘Mislimo da je to politička igra’

Photo: Projekt Ilica

Popularni projekt Ilica: Q’ART, koji je prošle nedjelje, 9. svibnja, trebao “oživjeti” centar grada – ponovno je odgođen. Naime, on se trebao održati još 18. travnja, ali tada je otkazan zbog kiše. U vezi cijele situacije ovih smo se dana čuli s organizatoricom Ivanom Nikolić Popović, a sada su nam se javili i iz Nacionalnog stožera te objasnili svoju stranu priče.

“Navedeni događaj je odgođen s obzirom na to da je sadržaj programa suprotan trenutno važećoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske – Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, a kojom se obustavlja održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi”, poručili su.

Ipak, Ivana Nikolić Popović stvari vidi drugačije. “Prema mome mišljenju, to je sve neka vrsta političke igre. Naime, mi smo za 18. travnja, kada se projekt trebao održati pa je odgođen zbog kiše, imali sve dozvole. Zabranu smo dobili tek 29. prošlog mjeseca. U principu, u zabrani stoji kako mi u programu imamo nešto što nemamo i nazvali su nas sajmom. Mi nismo sajam, mi smo kulturno umjetničko događanje”, rekla nam je razočarana organizatorica ovih dana.

“Praktički su nam zaprijetili tužbom i rekli da će svi organizatori, izvođači i izlagači, ali i svi koji dođu na event biti kažnjeni prekršajnom prijavom”, tvrdi.


“Kako bi sve bilo transparentno i u skladu s mjerama, uputili smo dopis Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba i 12. travnja dobili smo dozvolu s preporukama kojih se kao kulturno umjetničko događanje trebamo držati. Međutim, oni su kasnije dodatno mišljenje tražili od Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nama je to bilo čudno, ali eto, onda smo shvatili da možda nismo ‘ta’ politička opcija. Mi uopće nismo politika. Međutim, na eventu su nam se pojavili ‘krivi’ ljudi pa smo valjda sada ušli u nekakvu žustru političku borbu”, rekla nam je Nikolić Popović, pa detaljnije objasnila:

“Nama svi dođu na event, mi smo otpočetka uvijek zvali sve ljude zato što smatramo da je naš projekt – projekt građana i da bi svaki političar morao biti zainteresiran da se pojavi, podruži, vidi, čuje što građani žele”.

“To je naša misija, građanima vratiti umjetnost, ali i revitalizirati centar grada. Nama su se razni političari pojavljivali. Prošle godine nam je došao Milanović, ali i Tomašević te Hasanbegović. Mislim, svi dođu, ali, evo, netko nas je prepoznao kao nekakvu prijetnju, iako mi nismo apsolutno nikakva prijetnja”, zaključuje.

Komentari